7598 Views |  1

Krokiety z tofu i kapusty kiszonej

Przepis na krokiety wegetariańskie.

Krokiety z tofu i kapusty kiszonej

Krokiety z tofu i kapusty kiszonej

Składniki na krokiety z tofu i kapusty kiszonej:

  • kostka tofu (200 g),
  • 1 szklanka kiszonej kapusty drobno pociętej,
  • 2- 3 ziemniaki ugotowane na parze,
  • 1 jajko (można pominąć dodając mąki i trochę oleju),
  • cebula podsmażona na oliwie,
  • 1 ząbek czosnek podsmażony,
  • bułka tarta 2 łyżki,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy,
  • natka pietruszki,
  • 1,5 łyżki suszonych drożdży odżywczych (nadają posmak serowy),
  • przyprawa bulion lubczykowy 1 łyżeczka.

Wykonanie:

  1. Tofu mielimy blenderem z jajkiem i cebulą z czosnkiem na gładką masę.
  2. Dodajemy posiekaną kapustę, utłuczone ziemniaki, cebule z czosnkiem, przyprawy i drożdże.
  3. Wszystko razem mieszamy, formułujemy kotleciki czy krokieciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.  Podajemy z sosem pieczarkowym lub pomidorowym razem z pełnoziarnistym ryżem.

Smacznego,

Magda, vegabutik.pl