3924 Views |  Like

Kremowy orkisz z wiśniami w miodzie

Wszystkie składniki można przygotować dzień wcześniej, a rano tylko połączyć (wiśnie można bardzo delikatnie podgrzać) i zjeść pyszne śniadanie. Użyłam swoich wiśni z ogrodu, mogą być też inne owoce, na pewno świetnie skomponują się każde jagodowe.

Kremowy orkisz z wiśniami w miodzie

Kremowy orkisz z wiśniami w miodzie

Składniki na kremowy orkisz z wiśniami w miodzie (na 4 porcje):

  • 1 szklanka (250 ml) ziaren orkiszu namoczonych na noc,
  • ok. 2 cm kawałek laski cynamonu,
  • 2 goździki,
  • 1/2 szklanki gęstej, chudej śmietanki/ jogurtu greckiego/ sojowego, itp.,
  • 200 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone),
  • 4 łyżki dobrego miodu,
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu.

Orkisz płuczemy, zalewamy 2 szklankami wody, wrzucamy laskę cynamonu i goździki. Gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 45 minut), odcedzamy dobrze na sicie. Wyjmujemy laskę cynamonu i goździki.

Wiśnie bez rozmrażania wrzucamy do garnka i dusimy na małym ogniu aż się rozmrożą. Gdy są już gotowe, dodajemy mielony cynamon. Do letnich dodajemy miód, mieszamy dokładnie. Nie dodajemy miodu do gorących owoców, bo straci swoje właściwości zdrowotne (maks ok. 40°C).

Orkisz mieszamy ze śmietanką lub jogurtem, na wierzch wykładamy wiśnie razem z sokiem, gotowe! :)