Zupa, choć serowa, zachowuje wyraźnie orzechowym, migdałowy smak. Do tego ciekawe, kolorowe dodatki owocowo-warzywne: gruszki, por i brokuły. Po wypróbowaniu gęsta, kremowa zupa na pewno na stałe zagości w menu.
Składniki na kremową zupę migdałową z brokułami
- 175 g płatków migdałów,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- brokuł (podzielony na łodygę i różyczki brokuła),
- 3 gruszki,
- por – białą część,
- 2 małe cebule,
- 150 g sera żółtego,
- 40 g masła,
- 850 ml bulionu warzywnego (z 1,5 kostki),
- 570 ml mleka,
- mielona słodka papryka (szczypta),
- sól, pieprz.
Przygotowanie zupy
Przed przystąpieniem do przygotowywania zupy prażymy płatki migdałowe, a różyczki brokułów gotujemy na parze.
Do dużego garnka dodajemy masło. Po rozpuszczeniu wrzucamy pokrojone drobno cebule, posiekanego pora i pokrojoną na kawałki łodygę brokuła. Podsmażamy ok. 10 min. Dodajemy resztę składników: płatki migdałowe, płatki owsiane i pokrojone drobno gruszki. Przez chwilę trzymamy na małym ogniu.
Do warzyw dodajemy powoli mleko, a kolejno wywar warzywny, pamiętając o ciągłym mieszaniu. Przyprawiamy. Zupę gotujemy ok. 10 min. Dodajemy starty ser.
Całość przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zupę migdałową dekorujemy różyczkami brokuła.
Przed podaniem podgrzewamy.
Comments
3 Responses to “Kremowa zupa migdałowa z brokułami”