4255 Views |  Like

Kremowa zupa migdałowa z brokułami

Zupa, choć serowa, zachowuje wyraźnie orzechowym, migdałowy smak. Do tego ciekawe, kolorowe dodatki owocowo-warzywne: gruszki, por i brokuły. Po wypróbowaniu gęsta, kremowa zupa na pewno na stałe zagości w menu.

Kremowa zupa migdałowa z brokułami

Kremowa zupa migdałowa z brokułami

Składniki na kremową zupę migdałową z brokułami

  • 175 g płatków migdałów,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • brokuł (podzielony na łodygę i różyczki brokuła),
  • 3 gruszki,
  • por – białą część,
  • 2 małe cebule,
  • 150 g sera żółtego,
  • 40 g masła,
  • 850 ml bulionu warzywnego (z 1,5 kostki),
  • 570 ml mleka,
  • mielona słodka papryka (szczypta),
  • sól, pieprz.

Przygotowanie zupy

Przed przystąpieniem do przygotowywania zupy prażymy płatki migdałowe, a różyczki brokułów gotujemy na parze.

Do dużego garnka dodajemy masło. Po rozpuszczeniu wrzucamy pokrojone drobno cebule, posiekanego pora i pokrojoną na kawałki łodygę brokuła. Podsmażamy ok. 10 min. Dodajemy resztę składników: płatki migdałowe, płatki owsiane i pokrojone drobno gruszki. Przez chwilę trzymamy na małym ogniu.

Do warzyw dodajemy powoli mleko, a kolejno wywar warzywny, pamiętając o ciągłym mieszaniu.  Przyprawiamy. Zupę gotujemy ok. 10 min. Dodajemy starty ser.

Całość przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zupę migdałową dekorujemy różyczkami brokuła.

Przed podaniem podgrzewamy.