Zupa krem z marchewki to czysta kwintesencja… marchewki – zdrowa i pomarańczowo porażająca:) Konsystencja tej zupy marchwiowej jest delikatna i przypomina mus lub przecier, ale smak – przy dodaniu większej ilości curry – może być bardzo wyrazisty Podajemy bardzo prosty przepis na ognistą (kolorem) zupę.
Składniki na kremową zupę marchewkową
- 6 marchewek,
- cebula,
- 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
- kostka bulionu warzywnego (2 szklanki wywaru),
- 0,5 łyżeczki śmietany sojowej,
- 2 płaskie łyżeczki curry,
- sól, pieprz.
Marchewki obieramy i kroimy w plastry, cebulę i czosnek siekamy drobno. Bulion wegetariański gotujemy wraz z marchewką.
Gdy marchewki staną się miękkie, przekładamy je do miksera lub blendera. Dodajemy śmietanę i miksujemy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
Mus przekładamy z powrotem do garnka z bulionem. Zupę marchewkową podgrzewamy jeszcze chwilę, przyprawiamy i podajemy ciepłą.
Comments
7 Responses to “Kremowa zupa marchewkowa”