18519 Views |  Like

Kremowa zupa marchewkowa

Zupa krem z marchewki to czysta kwintesencja… marchewki – zdrowa i pomarańczowo porażająca:) Konsystencja tej zupy marchwiowej jest delikatna i przypomina mus lub przecier, ale smak – przy dodaniu większej ilości curry – może być bardzo wyrazisty :) Podajemy bardzo prosty przepis na ognistą (kolorem) zupę.

Kremowa zupa marchewkowa

Kremowa zupa marchewkowa

Składniki na kremową zupę marchewkową

  • 6 marchewek,
  • cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
  • kostka bulionu warzywnego (2 szklanki wywaru),
  • 0,5 łyżeczki śmietany sojowej,
  • 2 płaskie łyżeczki curry,
  • sól, pieprz.

Marchewki obieramy i kroimy w plastry, cebulę i czosnek siekamy drobno. Bulion wegetariański gotujemy wraz z marchewką.

Gdy marchewki staną się miękkie, przekładamy je do miksera lub blendera. Dodajemy śmietanę i miksujemy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.

Mus przekładamy z powrotem do garnka z bulionem. Zupę marchewkową podgrzewamy jeszcze chwilę, przyprawiamy i podajemy ciepłą.