23183 Views |  1

Kotlety ziołowe z tofu i płatkami owsianymi

Ten przepis na kolorowe kotlety wegańskie – pokryte zarumienionymi płatkami owsianymi i zielonymi drobinami ziół – to prosty sposób na szybkie i pyszne danie z tofu. Warto spróbować! 😉

Kotlety ziołowe z tofu i płatkami owsianymi

Kotlety ziołowe z tofu i płatkami owsianymi

Składniki na ziołowe kotlety z tofu i płatkami owsianymi

  • 320 g tofu,
  • mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • czubata łyżka płatków owsianych,
  • łyżka posiekanych ziół (szczypiorek, natka pietruszki, majeranek, koperek),
  • pół łyżki sosu sojowego,
  • mielona słodka papryka,
  • sól, pieprz.

Cebulę i czosnek kroimy drobno. Tofu rozgniatamy widelcem, mieszamy z ziołami, płatkami owsianymi, cebulą i czosnkiem. Całość mieszamy dolewając sos sojowy i przyprawiamy.

Z masy formujemy niegrube kotleciki. Smażymy z obu stron delikatnie obracając. Kotlety z tofu i płatków owsianych podajemy na ciepło.