Polecamy kotlety wegetariańskie z ziemniaków.
Składniki na ziemniaczane kotlety:
- kilka dużych ziemniaków,
- 100 g sera żółtego,
- 1 duża cebula,
- masło,
- 1 jajko,
- olej,
- sól, pieprz,
- papryka ostra i słodka.
Składniki na sos pieczarkowy:
- kilka pieczarek,
- masło,
- sól, pieprz,
- mąka,
- jogurt naturalny lub śmietana,
- bazylia.
Wykonanie
Kotlety:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, potem je odcedzamy i zostawiamy do całkowitego (!) ostygnięcia. Cebulę drobno kroimy i smażymy na łyżce masła, ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ostudzone ziemniaki doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, i ugniatamy na purée, następnie dodajemy żółty ser, usmażoną cebulę oraz jajko, całość mieszamy. Z gotowej masy ugniatamy kotlety (nie mogą być cienkie). Ja robię idealne kulki, które potem spłaszczam i formuję boki, aby były równe.
Kotlety wegetariańskie smażymy z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Pilnujemy, aby się nie spaliły, tylko ładnie podsmażyły!
Sos pieczarkowy:
Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce. W rondelku roztapiamy łyżkę masła i dodajemy pieczarki. Kiedy pieczarki puszczą sok i zmniejszą swoją objętość, zalewamy je wodą (ilość wody uzależniona jest od tego, jaką ilość sosu chcemy uzyskać – pamiętajmy, że sos będzie lepszy, gdy wykorzystamy większą liczbę pieczarek). Całość gotujemy parę minut.
W kubeczku rozrabiamy mąkę z wodą, musimy dokładnie mieszać, aby nie powstały grudki. Tak przygotowaną mąkę powoli wlewamy do naszych pieczarek ciągle mieszając – w ten sposób zagęścimy sos. Kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Na sam koniec dodajemy 3-4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany.
Usmażone kotlety polewamy sosem – można je podawać jako danie główne lub jako dodatek do obiadu np. kotlet ziemniaczany zamiast zwykłych ziemniaków.
Smacznego!
Comments
2 Responses to “Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym”