23045 Views |  2

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Polecamy kotlety wegetariańskie z ziemniaków.

Składniki na ziemniaczane kotlety:

  • kilka dużych ziemniaków,
  • 100 g sera żółtego,
  • 1 duża cebula,
  • masło,
  • 1 jajko,
  • olej,
  • sól, pieprz,
  • papryka ostra i słodka.

Składniki na sos pieczarkowy:

  • kilka pieczarek,
  • masło,
  • sól, pieprz,
  • mąka,
  • jogurt naturalny lub śmietana,
  • bazylia.

Wykonanie

Kotlety:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, potem je odcedzamy i zostawiamy do całkowitego (!) ostygnięcia. Cebulę drobno kroimy i smażymy na łyżce masła, ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ostudzone ziemniaki doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, i ugniatamy na purée, następnie dodajemy żółty ser, usmażoną cebulę oraz jajko, całość mieszamy. Z gotowej masy ugniatamy kotlety (nie mogą być cienkie). Ja robię idealne kulki, które potem spłaszczam i formuję boki, aby były równe.

Kotlety wegetariańskie smażymy z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Pilnujemy, aby się nie spaliły, tylko ładnie podsmażyły!

Sos pieczarkowy:

Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce. W rondelku roztapiamy łyżkę masła i dodajemy pieczarki. Kiedy pieczarki puszczą sok i zmniejszą swoją objętość, zalewamy je wodą (ilość wody uzależniona jest od tego, jaką ilość sosu chcemy uzyskać – pamiętajmy, że sos będzie lepszy, gdy wykorzystamy większą liczbę pieczarek). Całość gotujemy parę minut.

W kubeczku rozrabiamy mąkę z wodą, musimy dokładnie mieszać, aby nie powstały grudki. Tak przygotowaną mąkę powoli wlewamy do naszych pieczarek ciągle mieszając – w ten sposób zagęścimy sos. Kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Na sam koniec dodajemy 3-4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany.

Usmażone kotlety polewamy sosem – można je podawać jako danie główne lub jako dodatek do obiadu np. kotlet ziemniaczany zamiast zwykłych ziemniaków.

Smacznego!