Podobne przepisy na kotlety wegetariańskie znajdują się w wielu miejscach sieci, jednak ja postawiłam na prostotę i zrezygnowałam z mocnego przyprawiania na rzecz soli, pieprzu i czosnku. Pewnie już ktoś to wymyślił, ale nie widzę na Zwegowanych, to wrzucam.
Składniki na kotlety z tofu u brokułów (6-7 kotlecików):
- 150 g tofu naturalnego,
- pół główki brokuła,
- pół szklanki płatków owsianych lub jęczmiennych,
- opcjonalnie: 1-2 ząbki czosnku, 1-2 łyżki słonecznika łuskanego,
- sól, pieprz,
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Brokuła podzielonego na małe różyczki gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękki, odcedzamy, studzimy. W misce gnieciemy tofu i brokuła widelcem, wsypujemy połowę płatków. Drugą połowę zalewamy wrzątkiem i czekamy aż spęcznieją. Odcedzamy, również dodajemy do masy, razem ze słonecznikiem i czosnkiem.
Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy, odstawiamy na 15-20 minut (żeby masa się „związała”). Jeśli nadal wydaje nam się mało klejąca (co się nie powinno zdarzyć ;)), dosypujemy suchych płatków do skutku. Formujemy małe, okrągłe kotlety. Panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Comments
7 Responses to “Kotlety z tofu i brokułów”