Jedna z propozycji na sycący obiad wegetariański – kotlety z płatków owsianych. Porcja dla 4 osób.
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych,
- cebula,
- 6 szklanek wody,
- 2 jajka,
- pieprz, sól.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją aż się zarumieni.
Jednocześnie przygotowujemy płatki owsiane. Zalewamy je 6 szklankami wrzącej wody i gotujemy ok. 10 minut. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy garnek z gazu.
Do papki owsianej dodajemy cebulę, jajka i przyprawy. Mieszamy.
Owsianą masę obtaczamy w bułce tartej. Formujemy okrągłe kotlety wegetariańskie. Kładziemy na patelnię i smażymy na złoto-brązowy kolor.
Kotlety wegetariańskie z płatkami owsianymi podajemy z surówką lub ziemniakami.
Comments
12 Responses to “Kotlety z płatków owsianych”