Zwegowani » Dania główne, Dania smażone, Kotlety wegetariańskie

Kotlety z płatków owsianych


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 12
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (18 głosów)
Loading...Loading...

Jedna z propozycji na sycący obiad wegetariański – kotlety z płatków owsianych. Porcja dla 4 osób.

Kotlety z płatków owsianych

Kotlety z płatków owsianych

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych,
  • cebula,
  • 6 szklanek wody,
  • 2 jajka,
  • pieprz, sól.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją aż się zarumieni.

Jednocześnie przygotowujemy płatki owsiane. Zalewamy je 6 szklankami wrzącej wody i gotujemy ok. 10 minut. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy garnek z gazu.

Do papki owsianej dodajemy cebulę, jajka i przyprawy. Mieszamy.

Owsianą masę obtaczamy w bułce tartej. Formujemy okrągłe kotlety wegetariańskie. Kładziemy na patelnię i smażymy na złoto-brązowy kolor.

Kotlety wegetariańskie z płatkami owsianymi podajemy z surówką lub ziemniakami.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Składniki: , ,




Przepisy z podobnymi składnikami:

Placuszki jogurtowe
To małe, pyszne placuszki smażone na niewielkiej ilości oleju z ciasta podobnego do naleśnikowego. R...
Tort naleśnikowy z sosem beszamelowym
Torcik naleśnikowy z pieczarkami i cukinią ani nie wymaga wiele pracy, ani składników, a czasem - ja...
Ciasto z dyni
To cynamonowe, orzechowe, piernikowe niemal ciasto warte jest grzechu:) Delikatna słodycz przeplata ...
Wiosenne kanapki
Kolorowe kanapki możemy serwować nie tylko znak nadchodzącej wiosny. Większość produktów dostępna ...
Trzy fasole
Przepis na potrawę "Trzy fasole", czyli nową wersję fasolki po bretońsku o potrójnej warto...
Kotlety z kaszy gryczanej
Kolejna wersja pysznych kotlecików wegetariańskich - kotletów z kaszy gryczanej. Składniki na...

Komentarzy: 12

  • avatar
    agama:

    Znam ten przepis i stosuję od wielu lat:) Tylko ja jeszcze do wody dodaję trochę wegety. Kotleciki komponują się znakomicie z sosem grzybowym. Polecam:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Robert:

    Ludzie! Po co te jaja? Na witrynie mięsożerców, te kotlety potrafią robić bez jajek – ładnie mnie załatwiliście.

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 3

  • avatar
    Mic:

    Przepis był pisany z myślą o wegetarianach. Być może kiedyś spróbujemy wykonać wegańskie kotlety z płatków owsianych i opublikujemy naszą propozycję.

    Najlepiej oceniony komentarz. Oceń: Dobre 5 Słabe 0

  • avatar
    Ania:

    Kotleciki trochę bez smaku, następnym razem dodam więcej przypraw… I wyszły jakieś takie „płynne” w środku, mimo iż masa była gęsta.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Halina:

    Do Ani! trzeba je przyprawić ziołami, i po ugotowaniu płatków, robić je następnego dnia, wtedy się będą pięknie kleiły. Ja tez popełniłam ten sam błąd, że robiłam je zaraz po ugotowaniu płatków, Powstała z tego bryja… zwłaszcza po dodaniu jajek.
    Taki mam na te kotlety sprawdzony przepis:

    Kotlety z płatków owsianych Porcja dla 4 osób (albo i więcej !!!)

    • 3 szklanki płatków owsianych,
    • cebula,
    • 6 szklanek wody,
    • 2 jajka,
    • pieprz, sól.
    • dałam jeszcze dużo ziół: prowansalskie, bazylia, tymianek
    • pieprz ziołowy
    • olej do smażenia (ja smażę na ryżowym)
    Dzień wcześniej przygotowujemy płatki owsiane. Zalewamy je 6 szklankami wrzącej wody i gotujemy ok. 10 minut. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy garnek z gazu
    Następnego dnia:
    •Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją aż się zarumieni (ja ją tylko zeszkliłam, żeby zdrowiej było).
    •Do papki owsianej dodajemy cebulę, jajka i przyprawy
    •Mieszamy
    •Owsianą masę obtaczamy w bułce tartej
    •Formujemy dość płaskie kotlety wegetariańskie.
    •Kładziemy na patelnię i smażymy na złoto-brązowy kolor (z olejem lepiej nie przesadzać, bo i tak wchłoną każdą jego ilość)

    Oceń komentarz: Dobre 4 Słabe 1

  • avatar
    Aga:

    Kotlety takie robie od lat bez dodatku jajek, jesli masa jest za plynna dodaj wiecej platkow.
    Dziwie sie, ze w tym przepisie sa jaja- przeciez platki dodaje sie do przepisow po to by sie kleily skladniki!!!
    Jajka sa tu niepotrzebne zupelnie.
    Ja do tej masy dodaje rowniez posiekane orzechy wloskie(omega-3)- polecam.

    Oceń komentarz: Dobre 2 Słabe 0

  • avatar
    Aga:

    A i jeszcze dodaje odrobine szalwi i sosu sojowego

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    marsjanka:

    są genialne! na początku mi się rozpadały, więc po ostygnięciu zaczęłam je formować jak kotlety mielone i wyszło super. dawno nie byłam tak zadowolona z obiadu :)
    i dodałam odrobinę otrębów eco, poprawiły ich konsystencję ;) z przypraw polecam do nich czarnuszkę, daje świetny efekt. plus sos pomidorowy :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    mietek:

    Moja modyfikacja tego przepisu jest taka
    jedna i pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych,dwie i pół szklanki wody,cebula,jeden ząbek czosnku,jedno jajko,wegeta,sól,zioła prowansalskie,odrobina papryki ostrej,trochę pieprzu.Przygotowanie jak wyżej tyle że płatki zalewamy wrzątkiem i mamy masę za około piętnaście minut także cebulkę podsmażamy z czosnkiem którą dodajemy do masy.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    mietek:

    Muszę dodać że przepis jest ekstra a kotlety wyśmienite,i o tym wspomnę że nie jestem wegetarianinem ale bywają potrawy z kuchni wegetariańskiej naprawdę super.

    Oceń komentarz: Dobre 2 Słabe 0

  • avatar
    jlomloj:

    Placki z płatków owsianych pamiętam jeszcze z dzieciństwa ;) Płatki owsiane mają to do siebie, że same się kleją, więc jajka są kompletnie niepotrzebne. Płatki trzeba namoczyć wrzącą wodą, az ostygną. Cebula, troche przypraw i najlepsza wersja jaką znam – z kapustą kiszoną ;) Smażyć najlepiej na oleju kokosowym lub na patelni bez tłuszczu. Smaczego :)

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

  • avatar
    Monika:

    Hej! Wlasnie zrobilam wg przepisu, dzien wczesniej przygotowalam platki, ale….niestety rozwalaja sie kompletnie. Jakies rady? :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.