Kotleciki z kaszy manny idealnie prezentują się na stole. Lekkie i rumiane kotlety wegetariańskie są jednocześnie bardzo sycące. Przepis na ok. 10 sztuk kotlecików. Wykonanie proste i szybkie
Składniki na kotlety z kaszy manny:
- szklanka kaszy manny,
- 2 szklanki wody,
- 2 kostki bulionu warzywnego,
- 4-5 plastrów sera żółtego,
- bułka tarta,
- jajko,
- pietruszka,
- szczypiorek,
- czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie),
- suszona cebulka,
- pieprz.
Wodę przelewamy go garnka i gotujemy wraz z kostkami bulionu warzywnego. Do gotującej się wody dodajemy kaszę mannę – stopniowo i powoli. Gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 10 min. jednocześnie mieszając i pilnując, by nie pojawiły się grudki. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kilka minut.
Do ostudzonej kaszy dodajemy jajko, starte plasterki sera, posiekany szczypiorek, pietruszkę i przyprawy. Mieszamy.
Z powstałej masy formujemy kotleciki (jeśli będą zbyt lepiące, najlepiej wcześniej zwilżyć wodą ręce). Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na brązowo.
Kotlety z kaszy manny podajemy lekko posypane czosnkiem niedźwiedzim lub udekorowane pietruszką.
Comments
19 Responses to “Kotlety z kaszy manny”