31982 Views |  2

Kotlety z kaszy manny

Kotleciki z kaszy manny idealnie prezentują się na stole. Lekkie i rumiane kotlety wegetariańskie są jednocześnie bardzo sycące. Przepis na ok. 10 sztuk kotlecików. Wykonanie proste i szybkie :)

Kotlety z kaszy manny

Kotlety z kaszy manny

Składniki na kotlety z kaszy manny:

  • szklanka kaszy manny,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 kostki bulionu warzywnego,
  • 4-5 plastrów sera żółtego,
  • bułka tarta,
  • jajko,
  • pietruszka,
  • szczypiorek,
  • czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie),
  • suszona cebulka,
  • pieprz.

Wodę przelewamy go garnka i gotujemy wraz z kostkami bulionu warzywnego. Do gotującej się wody  dodajemy kaszę mannę – stopniowo i powoli. Gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 10 min. jednocześnie mieszając i pilnując, by nie pojawiły się grudki. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kilka minut.

Do ostudzonej kaszy dodajemy jajko, starte plasterki sera, posiekany szczypiorek, pietruszkę i przyprawy. Mieszamy.

Z powstałej masy formujemy kotleciki (jeśli będą zbyt lepiące, najlepiej wcześniej zwilżyć wodą ręce). Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na brązowo.

Kotlety z kaszy manny podajemy lekko posypane czosnkiem niedźwiedzim lub udekorowane pietruszką.