24139 Views |  2

Kotlety z kaszy kuskus z sosem pieczarkowym

Kotlety z kaszy kuskus z sosem pieczarkowym

Kotlety z kaszy kuskus z sosem pieczarkowym

Pomysł na kotlety wegetariańskie z kaszy kuskus.

Składniki na kotlety z kaszy kuskus:

  • 100 g kaszy kuskus,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 pieczarki,
  • pietruszka,
  • 1 marchewka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz,
  • papryka słodka,
  • olej.

Składniki na sos pieczarkowy:

  • kilka pieczarek,
  • masło,
  • sól, pieprz,
  • mąka,
  • jogurt naturalny lub śmietana,
  • bazylia.

KOTLETY:

Kaszę kuskus wsypujemy do naczynia, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy talerzykiem, aby napęczniała. Cebulę drobno siekamy i szklimy na łyżce masła. Pieczarki kroimy na małe kawałki i smażymy na łyżce masła do czasu aż zmniejszą swoją objętość i odparują.

Do gotowej kaszy dodajemy zeszkloną cebulę, usmażone pieczarki, drobno posiekaną pietruszkę, startą na małych oczkach marchewkę, rozgnieciony przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżki bułki tartej i jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, a następnie dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać więcej bułki tartej.

Formujemy kotleciki i smażymy obustronnie na patelni z rozgrzanym olejem.

SOS:

Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce. W rondelku roztapiamy łyżkę masła i dodajemy pieczarki. Kiedy pieczarki puszczą sok i zmniejszą swoją objętość, zalewamy je wodą (ilość wody uzależniona jest od tego, jaką ilość sosu chcemy uzyskać; pamiętajmy, że sos będzie lepszy z większą ilością pieczarek). Całość gotujemy parę minut.

W kubeczku rozrabiamy mąkę z wodą (musimy ją dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki). Tak przygotowaną mąkę powoli wlewamy do naszych pieczarek ciągle mieszając – w ten sposób zagęścimy sos. Kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Na sam koniec dodajemy 3-4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany.