3410 Views |  Like

Kotlety z kaszy gryczanej

Kolejna alternatywa wegetariańskich kotletów. Tym razem – kotlety gryczane.

Kotlety z kaszy gryczanej

Kotlety z kaszy gryczanej

Składniki na kotlety z kaszy gryczanej:

  • szklanka kaszy gryczanej,
  • 200-300 g twarogu,
  • 2 jajka,
  • łyżka masła,
  • oregano,
  • posiekana pietruszka,
  • suszona cebulka,
  • sproszkowana słodka papryka,
  • sól, pieprz.

Kaszę gryczaną wsypujemy do garnka i zalewamy 2 szklankami wrzątku. Dodajemy masło. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza wsiąknie wodę. Zdejmujemy z garnka i studzimy.

Ostudzoną kaszę mieszamy z twarogiem. Miksujemy blenderem (konsystencja nie musi przypominać gładkiej masy). Dodajemy jajka. Mieszamy. Przyprawiamy. Z powstałej masy formujemy kotleciki. Smażymy z obu stron. Możemy je dodatkowo obtoczyć w bułce tartej, aby przy smażeniu przybrały łany kolor.

Kotlety z kaszy gryczanej podajemy na ciepło.