Zwegowani » Dania główne, Dania smażone, Kotlety wegetariańskie

Kotlety z kaszy gryczanej


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 13
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (32 głosów)
Loading...Loading...

Kolejna alternatywa wegetariańskich kotletów. Tym razem – kotlety gryczane.

Kotlety z kaszy gryczanej
Kotlety z kaszy gryczanej

Składniki na kotlety z kaszy gryczanej:

  • szklanka kaszy gryczanej,
  • 200-300 g twarogu,
  • 2 jajka,
  • łyżka masła,
  • oregano,
  • posiekana pietruszka,
  • suszona cebulka,
  • sproszkowana słodka papryka,
  • sól, pieprz.

Kaszę gryczaną wsypujemy do garnka i zalewamy 2 szklankami wrzątku. Dodajemy masło. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza wsiąknie wodę. Zdejmujemy z garnka i studzimy.

Ostudzoną kaszę mieszamy z twarogiem. Miksujemy blenderem (konsystencja nie musi przypominać gładkiej masy). Dodajemy jajka. Mieszamy. Przyprawiamy. Z powstałej masy formujemy kotleciki. Smażymy z obu stron. Możemy je dodatkowo obtoczyć w bułce tartej, aby przy smażeniu przybrały łany kolor.

Kotlety z kaszy gryczanej podajemy na ciepło.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Placki z ciecierzycą
Pikantne placki z ciecierzycy wymuszą od nas nieco cierpliwości i uprzedniego przygotowania. Ciecior...
Pieczeń warzywna
Przepis na pieczeń wegetariańską (mocno warzywną), którą można podawać nie tylko na większe spotkani...
Falafel
Falafel, jedno z najbardziej znanych orientalnych potraw wegetariańskich, zawrotną karierę zrobiło d...
Ucierana szarlotka
Ten placek nie lubi miksera. No, może w początkowej fazie, ale potem trzeba go ucierać drewnianą pał...
Kanapkowe ślimaczki - chleb ciabatta z naleśnikiem
Oryginalna przystawka, sposób na pyszne śniadanie, czy kolację. Kanapki z ciabattą przeplatane gruby...
Ciasto kalafiorowe
Z przepisu Yotama Ottolenghiego. Składniki na ciasto kalafiorowe: 1 średni kalafior (ok...

Komentarzy: 13

  • avatar
    asieja:

    takie kotleciki robi moja Mama i uwielbiam je :-)

    Oceń komentarz: Dobre 2 Słabe 0

  • avatar
    prawda:

    Ukryte ze względu na niski Ocena komentarza. Kliknij tutaj aby zobaczyć.

    Najgorzej oceniony komentarz. Oceń: Dobre 0 Słabe 6

  • avatar
    Justaa:

    Nie widze nic zlego w takim połączeniu.
    Dzis zrobilam takie kotleciki a do nich sos czosnkowy z jogurtu wyszly bardzo smaczne,ciekawa odmiana od kotletow sojowych:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    kotlety pyszne :) ale trzeba dodać do masy trochę bułki tartej, w przeciwnym razie trudno je formować, a podczas smażenia się rozwalają.

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

  • avatar
    Ania:

    niezly przepis ;) do tego mozna smialo sos pieczarkowy trzasnac i danie jak znalazl :) no i faktycznie kotlety sie troche rozpadaja,wiec wypadaloby dodac czegos,zeby sie trzymaly. Ogolnie przepis super!! :)

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    Jakiś czas temu je robiłam, mama myślała, że to normalne kotlety mielone. Była w szoku jak dowiedziała się, że to kasza. ;p

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    liliana:

    ja też je robiłam i wyszły super od kilku miesięcy nie jem mięsa i jestem bardzo zadowolona żę podjełam taką decyzje polecam innym wegetarianizm

    Oceń komentarz: Dobre 2 Słabe 1

  • avatar
    Hadney:

    Ja postanowiłam je zrobić dzisiaj na jutrzejszy obiad :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Maja:

    Bardzo dobre kotleciki :) Tanie, szybkie i proste w wykonaniu. Polecam :))

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Olga:

    Żeby bez problemu formować kotleciki, wystarczy zwilżyć wodą dłonie. Polecam zamiast części twarogu dodać trochę sera feta, wyostrza trochę smak. Pyszne są również z sosem grzybowym (albo ciemnym mięsnym, ale tego nie wolno tu mówić ;) )

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Danuta:

    Wlasnie przygotowuje je na dzisiejszy obiad :) Do tego robie sos z podsmazonych pieczarek i cebuli. Zapach jest niebianski. Polecam wszystkim milosnikom kaszy gryczanej. Dziekuje za przepis :)

    Pozdrawiam wegetariansko

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    kapsel:

    Porażka
    1 w podanym składzie kotletów nie da się usmażyć
    2 dodałem 2 łyżki mąki (znacznie podnoszą kaloryczność)
    3 chłoną oliwę że hej (znacznie podnoszą kaloryczność)
    4 a jeżeli chodzi o smak to zdecydowanie wolę kaszę z sosem lub z warzywami.
    Nie polecam

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 2

  • avatar
    Gusia:

    Dzisiaj zrobiłam koleciki,ale zamiesta dwóch jajek całych dałam same białka i wszystko pięknie się skleiło :). Przepis supre, poleca. Jedynie za pierwszym razem za mało doprawiłam, ale już wiem czego dodam więcej kolejny raz :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.