Kolejny przepis na kotlety w wersji wege
Składniki:
- 2 woreczki kaszy gryczanej,
- marchew 2 szt.,
- por (biała część) 1 szt.,
- cebula 1 szt.,
- czosnek 2 ząbki,
- sól, pieprz, papryka czerwona, sos sojowy,
- garść startego sera żółtego,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- opcjonalnie sezam.
Ugotuj kaszę, zetrzyj marchew, posiekaj cebulę i pora, zmiażdż czosnek. Cebulę, czosnek, pora i marchew podsmaż i wymieszaj z ugotowaną kaszą. Przypraw solą, pieprzem, papryką i sosem sojowym. Kiedy masa wystygnie, dodaj garść sera, jajka i odrobinę bułki tartej, żeby kotlety kleiły się. Opcjonalnie można również dodać sezam.
Formuj małe kotlety, obtocz je w bułce tartej i usmaż. Kotlety najlepiej podawać z sosem np. koperkowym lub pietruszkowym.
Comments
4 Responses to “Kotlety z kaszy gryczanej z serem”