Kolejna wersja pysznych kotlecików wegetariańskich – kotletów z kaszy gryczanej.
Składniki na kotlety z kaszy gryczanej:
- 2 woreczki kaszy gryczanej,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- szczypiorek,
- pieczarki (ja daje dużo bo lubię ;)),
- sól, pieprz,
- bułka tarta,
- olej.
Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę i pieczarki obrać, drobno pokroić, przesmażyć na rozgrzanym oleju. Do miski wsypać kaszę, dodać natkę pietruszki, pieczarki szczypiorek i jajka. Wszystko dokładnie wymieszać doprawiając solą i pieprzemdo smaku. Gdy ciasto będzie zbyt sypkie, można dodać trochę bułki tartej. Z gotowej masy formować kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej i wkładać na rozgrzany olej. Piec z dwóch stron na złoty kolor.
Smacznego:)
Comments
24 Responses to “Kotlety z kaszy gryczanej”