Pomysł na obiad? Może kotlety z pastą kalafiorową w panierce z płatków kukurydzianych? :> Koniecznie spróbujcie kotletów z kalafiora!
Składniki:
- kalafior,
- 2,5 szklanki płatków kukurydzianych,
- cebula (szalotka),
- 3 łyżki mąki,
- łyżeczka bułki tartej,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 jajka,
- oregano,
- sól, pieprz.
Różyczki kalafiora oddzielamy i gotujemy na miękko. Po odsączeniu kalafiora i ostudzeniu miksujemy go blenderem na pastę.
Cebulę siekamy i podsmażamy ją na oliwie. Zeszkloną cebulę mieszamy z pastą kalafiorową. Do masy na kotlety dodajemy jajka, mąkę, bułkę tartą i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy i mieszamy.
Płatki kukurydziane rozgniatamy za pomocą kuli do ucierania lub wałka do ciasta. Z masy kalafiorowej formujemy kotleciki, a następnie obtaczamy je w drobno pokruszonych płatkach kukurydzianych. Kotlety kalafiorowe z płatkami kukurydzianymi smażymy z obu stron na złoty kolor.
Kotleciki z kalafiora możemy podawać w towarzystwie ziemniaków, przybrane liśćmi sałaty.
Comments
9 Responses to “Kotlety z kalafiora”