Zielone kotleciki z bobu i płatków owsianych stanowią jednocześnie miękką i chrupiącą przekąskę obiadową, doskonałą do warzyw, surówek, ziemniaków, czy ryżu. Wystarczy skusić się na bób i spróbować warzywnej potrawy Przepis publikujemy w ramach sierpniowej akcji „Przepisy na bób„.
Składniki na kotlety z bobu
- 700 g bobu,
- 2 cebule,
- łyżka płatków owsianych,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1-2 jajka,
- szczypiorek,
- natka pietruszki (opcjonalnie),
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz.
Bób wsypujemy do osolonej wody i gotujemy od 10-20 minut aż stanie się miękki. Odcedzony mielimy np. za pomocą ręcznego blendera lub kuli do ucierania. Posiekane cebule mieszamy z pokrojonym drobno szczypiorkiem i pietruszką, a następnie podsmażamy na złoty kolor.
Bób łączymy z cebulowo-szczypiorkowa masą, jajkami i przyprawami. Całość mieszamy.
Z bobowej masy formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej wymieszanej z płatkami owsianymi. Kotlety podsmażamy na rozgrzanej oliwie na brązowo z obu tron. Potrawę z bobu możemy podawać polaną masłem. Kotlety warzywne sprawdzają się także jako dodatek do bagietek, czy innego rodzaju bułek.
Comments
10 Responses to “Kotlety z bobu”