8481 Views |  Like

Kotlety z bobu

Zielone kotleciki z bobu i płatków owsianych stanowią jednocześnie miękką i chrupiącą przekąskę obiadową, doskonałą do warzyw, surówek, ziemniaków, czy ryżu. Wystarczy skusić się na bób i spróbować warzywnej potrawy :) Przepis publikujemy w ramach sierpniowej akcji „Przepisy na bób„.

Kotlety z bobu

Kotlety z bobu

Składniki na kotlety z bobu

  • 700 g bobu,
  • 2 cebule,
  • łyżka płatków owsianych,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1-2 jajka,
  • szczypiorek,
  • natka pietruszki (opcjonalnie),
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz.

Bób wsypujemy do osolonej wody i gotujemy od 10-20 minut aż stanie się miękki. Odcedzony mielimy np. za pomocą ręcznego blendera lub kuli do ucierania. Posiekane cebule mieszamy z pokrojonym drobno szczypiorkiem i pietruszką, a następnie podsmażamy na złoty kolor.

Bób łączymy z cebulowo-szczypiorkowa masą, jajkami i przyprawami. Całość mieszamy.

Z bobowej masy formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej wymieszanej z płatkami owsianymi. Kotlety podsmażamy na rozgrzanej oliwie na brązowo z obu tron. Potrawę z bobu możemy podawać polaną masłem. Kotlety warzywne sprawdzają się także jako dodatek do bagietek, czy innego rodzaju bułek.