5464 Views |  Like

Kotlety wegetariańskie z polenty

Kolejna propozycja kotletów wegetariańskich, tym razem z kaszki kukurydzianej (polenty). Polecamy także kotlety z kaszy manny.

Kotlety wegetariańskie z polenty

Kotlety wegetariańskie z polenty

Składniki na kotlety z polenty:

  • 750 ml wywaru z warzyw,
  • 175 g polenty,
  • pół czerwonej papryki (lub 4 suszone pomidory),
  • 25 g masła (ok. 2 łyżki),
  • szczypiorek,
  • pietruszka,
  • tymianek,
  • łyżeczka soli,
  • oliwa z oliwek.

Do gotującego się wywaru z warzyw dodajemy polentę. Trzymamy na średnim ogniu przez ok. 5 min. ciągle gotując. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę wciąż mieszając. Ugotowaną polentę (odchodzącą od brzegów garnka) zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło i przyprawy.

Polentę przenosimy do formy (do ciasta lub tarty) i uklepujemy ją gładką, ale grubą masę. Przykrywamy i odstawiamy w zimne miejsce. Gdy wystygnie, formę odwracamy do góry nogami (polenta powinna z łatwością odejść) na stolnicę. Z masy wycinamy szklanką ok. 10 kotlecików. Przekładamy na rozgrzaną patelnię (możemy je wcześniej posmarować pędzlem namoczonym w oleju) i smażymy z obu stron.

Kotlety z polenty podajemy na ciepło, np. z sosem z pomidorów i cebuli.