Kolejna propozycja kotletów wegetariańskich, tym razem z kaszki kukurydzianej (polenty). Polecamy także kotlety z kaszy manny.
Składniki na kotlety z polenty:
- 750 ml wywaru z warzyw,
- 175 g polenty,
- pół czerwonej papryki (lub 4 suszone pomidory),
- 25 g masła (ok. 2 łyżki),
- szczypiorek,
- pietruszka,
- tymianek,
- łyżeczka soli,
- oliwa z oliwek.
Do gotującego się wywaru z warzyw dodajemy polentę. Trzymamy na średnim ogniu przez ok. 5 min. ciągle gotując. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę wciąż mieszając. Ugotowaną polentę (odchodzącą od brzegów garnka) zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło i przyprawy.
Polentę przenosimy do formy (do ciasta lub tarty) i uklepujemy ją gładką, ale grubą masę. Przykrywamy i odstawiamy w zimne miejsce. Gdy wystygnie, formę odwracamy do góry nogami (polenta powinna z łatwością odejść) na stolnicę. Z masy wycinamy szklanką ok. 10 kotlecików. Przekładamy na rozgrzaną patelnię (możemy je wcześniej posmarować pędzlem namoczonym w oleju) i smażymy z obu stron.
Kotlety z polenty podajemy na ciepło, np. z sosem z pomidorów i cebuli.
Comments
2 Responses to “Kotlety wegetariańskie z polenty”