Przepis na sojowe kotlety wegetariańskie. Jeśli ktoś nie chce, może zastosować przepis bez fety, też powinno być smacznie.
Składniki na kotlety sojowo-ziemniaczane (dla 3 osób):
- pół paczki kotletów sojowych: a’la mielone lub a’la schabowe (ale wtedy trzeba zmielić),
- 50 g sera feta,
- 2-3 szklanki mąki + 1 na obtoczenie,
- 4 małe ziemniaczki,
- 1 jajko,
- bułka tarta,
- olej,
- sól, pieprz,
- czosnek,
- bazylia,
- mały jogurt naturalny.
Składniki na sos pomidorowy do kotletów:
- słoik lub paczka sosu napoli (lub inny pomidorowy)
- czosnek,
- sól, pieprz.
Kartofle myjemy i gotujemy do czasu aż zmiękną (najlepiej w skórce, a jeśli stare ziemniaki – lepiej gotować obrane).
W tym czasie zabieramy się za soję: jeśli trzeba, mielimy (na bardzo małe kawałeczki, coś jak bułka tarta :), jeśli nie, przechodzimy do rzeczy: do soi dodajemy pół szklanki wody, mieszamy. Doprawiamy przyprawami: sól (lepiej jej nie nadużywać, bo sam ser feta jest słony :), pieprz, czosnek, bazylia. Do tego dodajemy pół jogurtu. Wszystko razem mieszamy.
Ugotowane kartofle obieramy ze skórki i dodajemy do naszej soi. Wszystko razem ugniatamy na masę – tak, aby kartofle były dobrze rozgniecione i dobrze zmieszane.
Następnie dodajemy 5 szklanek mąki, mieszamy. Formujemy placuszki. Tniemy ser feta na małe plasterki. Bierzemy 2 placuszki: na wierzch jednego kładziemy plasterek fety, i zamykamy drugim placuszkiem. Całość formujemy i obtaczamy mąką.
Robimy panierkę. Rozbijamy jajko, wlewamy do miseczki i mieszamy, aby żółtko zmieszało się z białkiem. Do drugiej miseczki wsypujemy trochę bułki tartej. Obtaczamy nasze kotlety w jajku, a następnie w mące. Smażymy – najlepiej na małym ogniu, bo bardzo szybko się przypiekają. Jeśli kotlety się rozchodzą na patelni, to należy dodać jeszcze trochę mąką (1-2 szklanki).
Następnie robimy sos. Podgrzewamy na patelni, dodajemy resztę jogurtu. Mieszamy. Doprawiamy czosnkiem, pieprzem, solą. Jeśli ktoś chce, można dodać trochę do pikantności – troszeczkę chili lub papryki ostrej.
Polecam z kartoflami lub ewentualnie ryżem 😛
Smacznego!
Comments
3 Responses to “Kotlety sojowo-ziemniaczane z serem fetą i sosem pomidorowym”