16534 Views |  Like

Kotlety sojowo-ziemniaczane z serem fetą i sosem pomidorowym

Przepis na sojowe kotlety wegetariańskie. Jeśli ktoś nie chce, może zastosować przepis bez fety, też powinno być smacznie.

Dodaj zdjęcie!

Składniki na kotlety sojowo-ziemniaczane (dla 3 osób):

  • pół paczki kotletów sojowych:  a’la mielone lub a’la schabowe (ale wtedy trzeba zmielić),
  • 50 g  sera feta,
  •  2-3 szklanki mąki + 1 na obtoczenie,
  • 4 małe ziemniaczki,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • olej,
  • sól, pieprz,
  • czosnek,
  • bazylia,
  • mały jogurt naturalny.

Składniki na sos pomidorowy do kotletów:

  • słoik lub paczka sosu napoli (lub inny pomidorowy)
  • czosnek,
  • sól, pieprz.

Kartofle myjemy i gotujemy do czasu aż zmiękną (najlepiej w skórce, a jeśli stare ziemniaki – lepiej gotować obrane).

W tym czasie zabieramy się za soję: jeśli trzeba, mielimy (na bardzo małe kawałeczki, coś jak bułka tarta :), jeśli nie, przechodzimy do rzeczy: do soi dodajemy pół szklanki wody, mieszamy. Doprawiamy przyprawami: sól (lepiej jej nie nadużywać, bo sam ser feta jest słony :), pieprz, czosnek, bazylia. Do tego dodajemy pół jogurtu. Wszystko razem mieszamy.

Ugotowane kartofle obieramy ze skórki i dodajemy do naszej soi. Wszystko razem ugniatamy na masę – tak, aby kartofle były dobrze rozgniecione i dobrze zmieszane.

Następnie dodajemy 5 szklanek mąki, mieszamy. Formujemy placuszki. Tniemy ser feta na małe plasterki. Bierzemy 2 placuszki: na wierzch jednego kładziemy plasterek fety, i zamykamy drugim placuszkiem. Całość formujemy i obtaczamy mąką.

Robimy panierkę. Rozbijamy jajko, wlewamy do miseczki i mieszamy, aby żółtko zmieszało się z białkiem. Do drugiej miseczki wsypujemy trochę bułki tartej. Obtaczamy nasze kotlety w jajku, a następnie w mące. Smażymy – najlepiej na małym ogniu, bo bardzo szybko się przypiekają. Jeśli kotlety się rozchodzą na patelni, to należy dodać jeszcze trochę mąką (1-2 szklanki).

Następnie robimy sos. Podgrzewamy na patelni, dodajemy resztę jogurtu. Mieszamy. Doprawiamy czosnkiem, pieprzem,  solą. Jeśli ktoś chce, można dodać trochę do pikantności – troszeczkę chili lub papryki ostrej.

Polecam z kartoflami lub ewentualnie ryżem 😛

Smacznego!