Kotlety sojowe nie muszą być nudne, kluczem do sukcesu jest właściwa marynata. Dzisiaj proponuję odrobinę orientu 😉
(Porcja dla 3 osób)
Składniki na marynatę do kotletów sojowych:
- 9 kotletów sojowych,
- pół litra bulionu warzywnego,
- 2,5 łyżki sosu sojowego,
- ćwierć cebuli,
- 3-4 ząbki czosnku,
- mąka,
- jajko + kilka łyżek mleka,
- bułka tarta,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- pół łyżeczki imbiru,
- 1/3 łyżeczki cynamonu,
- 1/3 łyżeczki curry,
- oliwa do smażenia.
Sposób przygotowania:
Suche kotlety gotujemy około 20 minut w bulionie. Wyjmujemy, odcedzamy i odciskamy. W miseczce mieszamy drobniutko posiekaną cebulę, czosnek, przyprawy i sos sojowy. Wystudzone kotlety układamy warstwami, każdą z nich przekładając marynatą. Naczynie z kotletami przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka godzin, do doby.
Po tym czasie koltlety obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku z mlekiem i tartej bułce i smażymy z obu stron na złoto. Podajemy z sosem słodko-kwaśnym, ryżem i surórwką z kapusty lub innymi składnikami.
Smacznego
Comments
10 Responses to “Kotlety sojowe w orientalnym stylu”