18560 Views |  1

Kotlety sojowe w orientalnym stylu

Kotlety sojowe nie muszą być nudne, kluczem do sukcesu jest właściwa marynata. Dzisiaj proponuję odrobinę orientu 😉

(Porcja dla 3 osób)

Dodaj zdjęcie!

Składniki na marynatę do kotletów sojowych:

  • 9 kotletów sojowych,
  • pół litra bulionu warzywnego,
  • 2,5 łyżki sosu sojowego,
  • ćwierć cebuli,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • mąka,
  • jajko + kilka łyżek mleka,
  • bułka tarta,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • 1/3 łyżeczki curry,
  • oliwa do smażenia.


Sposób przygotowania:

Suche kotlety gotujemy około 20 minut w bulionie. Wyjmujemy, odcedzamy i odciskamy. W miseczce mieszamy drobniutko posiekaną cebulę, czosnek, przyprawy i sos sojowy. Wystudzone kotlety układamy warstwami, każdą z nich przekładając marynatą. Naczynie z kotletami przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka godzin, do doby.

Po tym czasie koltlety obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku z mlekiem i tartej bułce i smażymy z obu stron na złoto. Podajemy z sosem słodko-kwaśnym, ryżem i surórwką z kapusty lub innymi składnikami.

Smacznego :)