5703 Views |  Like

Kotlety ryżowo-ziemniaczane w sezamie

Kotlety ziemniaczane to sposób, by często serwowane w niektórych domach ziemniaki podać w nieco inny i chyba nieco bardziej efektowny sposób. Ale to nie jedyna zaleta tego dania. Jest ich sporo: chrupiący, prażony sezam skrywający ryż przylepiony do cebulki:) Polecamy prosty przepis na wegetariańskie kotlety.

Kotlety ryżowo-ziemniaczane w sezamie

Kotlety ryżowo-ziemniaczane w sezamie

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki,
  • 85 g ryżu,
  • 2 cebule (szalotki),
  • ząbek czosnku,
  • parę łyżek sezamu do obtaczania,
  • przyprawa do ryżu,
  • przyprawa do ziemniaków,
  • oregano,
  • sól, pieprz.

Odmierzoną ilość ryżu gotujemy w garnku. Po wyjęciu rozkładamy na talerz, by ostygł. Równocześnie gotujemy pokrojone na kawałki ziemniaki. Z ugotowanych ziemniaków przygotowujemy purée.

Ryż i ziemniaki łączymy razem. Dodajemy poszatkowane cebule i rozgnieciony czosnek. Całość mieszamy. Przyprawiamy – tradycyjnie: solą i pieprzem oraz według uznania: np. oregano i przyprawami do ryżu i do ziemniaków.

Z masy formujemy płaskie kotleciki (grubsze lepiej smażyć na głębszym ogniu). Kotlety obtaczamy w sezamie. Smażymy z obu stron przez parę minut – aż staną się złociste (brązowe z każdej strony staną się, gdy użyjemy do smażenia większej ilości oliwy).

Kotlety ziemniaczane z sezamem to danie miękkie i delikatne, ale jednocześnie chrupiące. Jako dodatek do środka kotlecików możemy użyć np. natki pietruszki.