Kotlety ziemniaczane to sposób, by często serwowane w niektórych domach ziemniaki podać w nieco inny i chyba nieco bardziej efektowny sposób. Ale to nie jedyna zaleta tego dania. Jest ich sporo: chrupiący, prażony sezam skrywający ryż przylepiony do cebulki:) Polecamy prosty przepis na wegetariańskie kotlety.
Składniki:
- 2 duże ziemniaki,
- 85 g ryżu,
- 2 cebule (szalotki),
- ząbek czosnku,
- parę łyżek sezamu do obtaczania,
- przyprawa do ryżu,
- przyprawa do ziemniaków,
- oregano,
- sól, pieprz.
Odmierzoną ilość ryżu gotujemy w garnku. Po wyjęciu rozkładamy na talerz, by ostygł. Równocześnie gotujemy pokrojone na kawałki ziemniaki. Z ugotowanych ziemniaków przygotowujemy purée.
Ryż i ziemniaki łączymy razem. Dodajemy poszatkowane cebule i rozgnieciony czosnek. Całość mieszamy. Przyprawiamy – tradycyjnie: solą i pieprzem oraz według uznania: np. oregano i przyprawami do ryżu i do ziemniaków.
Z masy formujemy płaskie kotleciki (grubsze lepiej smażyć na głębszym ogniu). Kotlety obtaczamy w sezamie. Smażymy z obu stron przez parę minut – aż staną się złociste (brązowe z każdej strony staną się, gdy użyjemy do smażenia większej ilości oliwy).
Kotlety ziemniaczane z sezamem to danie miękkie i delikatne, ale jednocześnie chrupiące. Jako dodatek do środka kotlecików możemy użyć np. natki pietruszki.
Comments
7 Responses to “Kotlety ryżowo-ziemniaczane w sezamie”