18467 Views |  Like

Kotlety ryżowe z tofu i kalafiora

W kotletach ryżowych nie ryż jest charakterystyczny, ani nawet tofu, czy kalafior. Placki można być bowiem przed smażeniem posypać ziarnami sezamu albo siemienia lnianego. Ale równie ciekawie wygląda mieszanka ziaren, tworzy prawdziwy rarytas – specyficzne pieguski :)

Kotlety ryżowe z tofu i kalafiora

Kotlety ryżowe z tofu i kalafiora

Składniki na kotlety ryżowe z tofu i kalafiora

  • 150 g tofu,
  • 300 g kalafiora,
  • 120 g ryżu,
  • cebula,
  • 2-4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki bułki tartej (może być także czosnkowa),
  • 0,4 l bulionu warzywnego,
  • ziarna sezamu lub siemię lniane,
  • szczypta sproszkowanego chili i kminku,
  • sól, pieprz.

Do przygotowanego wywaru warzywnego dodajemy podzielony na małe różyczki kalafior i ryż. Czosnek i cebulę kroimy i podsmażamy. Dodajemy do reszty składników. Całość gotujemy ok. 15 minut.

Po zdjęciu z ognia przekładamy składniki do kielicha z mikserem. Dodajemy pokrojone tofu. Przyprawiamy i miksujemy.

Do masy kalafiorowej dodajemy bułkę tartą. Mieszamy i formujemy placki kalafiorowe. Kotlety ryżowe z tofu obtaczamy w ziarnach sezamu lub siemienia lnianego. Smażymy na złoto z obu stron.