Kotlety z marchewki, czy kotlety ryżowe z dodatkiem marchewki? Jedno jest pewne – są to jedne z najlepszych i najprostszych przepisów na kotlety wegetariańskie. Koniecznie spróbujcie jedną z dostępnych na stronie propozycji na kotleciki – marchwiowe. Danie polecamy z sosem jogurtowo-majonezowym, pikantnym sosem jogurtowym lub sosem czosnkowym tzatziki.
Składniki na kotlety ryżowe z marchewką
- 4 marchewki,
- 150 g ryżu,
- 3 żółtka,
- bułka tarta,
- sól, pieprz.
Składniki na sos jogurtowo-majonezowy
- do pół szklanki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól, pieprz.
Oskrobane marchewki gotujemy starając się, by nie rozgotować ich do miękkości, tak, aby zachowały jednak lekką twardość. Ugotowane marchwie studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Ugotowany w posolonym wrzątku i wystudzony ryż mieszamy z marchewką. Do masy dodajemy 2 łyżki bułki tartej i żółtka. Całość mieszamy i doprawiamy. Z masy ryżowo-marchewkowej formujemy niewielkie kotleciki (ok. 8-10 sztuk) i obtaczamy je dodatkowo w bułce tartej przed smażeniem.
Kotlety marchewkowe smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie z oliwek. Składniki na sos łączymy i dokładnie mieszamy ze sobą.
Usmażone kotleciki ryżowe z marchewkami podajemy polane sosem majonezowym.
Comments
28 Responses to “Kotlety ryżowe z marchewką”