Witam! Przedstawię dziś przepis na pyszne, łatwe i szybkie w wykonaniu kotleciki z marchewki. To mój pierwszy przepis, więc proszę o wyrozumiałość w razie niejasności.
Składniki na kotlety marchewkowe:
- 5 dużych marchewek,
- ok 3 łyżek oliwi z oliwek,
- łyżka masła,
- ok. 150 ml mleka,
- 4 łyżki kaszy manny,
- 1 jajko,
- bułka tarta do panierowania,
- przyprawy wg uznania (ja użyłam ziół prowansalskich).
Marchew ścieramy na dużych oczkach i gotujemy na mleku z dodatkiem łyżki masła, gotujemy aż będzie pół miękka.
Następnie dodajemy kaszę manną i gotujemy marchew do miękkości mieszając. W tym czasie dodajemy również przyprawy. Ugotowaną marchew ściągamy z ognia, a gdy wystygnie wbijamy do niej jajko i energicznie mieszamy.
Powstałą marchewkową masę formujemy w malutkie kotleciki (duże będą się rozwalać) i smażymy z obu stron na kolor złocisty na oliwie lub oleju w zależności od upodobań.
Kotlety marchewkowe można polać keczupem, sosem – co, kto woli, podawać z ziemniakami itp. lub jako pojedyncze danie.
Smacznego!
Comments
7 Responses to “Kotlety marchewkowe”