23456 Views |  1

Kotlety marchewkowe

Witam! Przedstawię dziś przepis na pyszne, łatwe i szybkie w wykonaniu kotleciki z marchewki. To mój pierwszy przepis, więc proszę o wyrozumiałość w razie niejasności.

Kotlety marchewkowe

Kotlety marchewkowe

Składniki na kotlety marchewkowe:

  • 5 dużych marchewek,
  • ok 3 łyżek oliwi z oliwek,
  • łyżka masła,
  • ok. 150 ml mleka,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta do panierowania,
  • przyprawy wg uznania (ja użyłam ziół prowansalskich).

Marchew ścieramy na dużych oczkach i gotujemy na mleku z dodatkiem łyżki masła, gotujemy aż będzie pół miękka.

Następnie dodajemy kaszę manną i gotujemy marchew do miękkości mieszając. W tym czasie dodajemy również przyprawy.  Ugotowaną marchew ściągamy z ognia, a gdy wystygnie wbijamy do niej jajko i energicznie mieszamy.

Powstałą marchewkową masę formujemy w malutkie kotleciki (duże będą się rozwalać) i smażymy z obu stron na kolor złocisty na oliwie lub oleju w zależności od upodobań.

Kotlety marchewkowe można polać keczupem, sosem – co, kto woli, podawać z ziemniakami itp. lub jako pojedyncze danie.

Smacznego!