Przepis na efektownie podany kotlet sojowy.
Składniki na kotlety sojowy z ryżem i szpinakiem
- cebula,
- duże jajko,
- pół szklanki ugotowanej, zmielonej soi,
- koperek,
- ok. 50 g ryżu,
- pomidor,
- pół szklanki szpinaku,
- przyprawy (sól, pieprz, oregano).
Przygotowanie
Pół cebuli, jajko, soję, odrobinę kopru i przyprawy wymieszać, uformować w miarę płaskie kotlety, usmażyć. Drugą połówkę cebuli usmażyć ze szpinakiem, doprawić.
Ugotowany ryż przełożyć do niewielkich (o mniejszej średnicy niż kotlety sojowe) wysmarowanych oliwą salaterek, tak, aby ścianki naczynia pokrywały się ryżem. W środek włożyć łyżeczkę szpinaku, wypełnić salaterkę ryżem i odrobinę ucisnąć.
Ciepłe kotlety przełożyć plastrem pomidora, położyć odwróconą salaterkę z ryżem. Ważne, żeby ryż był ciepły. Udekorować kleksem szpinaku ryż i talerz. Kotlety sojowe posypać odrobiną koperku.
Comments
3 Responses to “Kotlet sojowy z ryżem i szpinakiem”