Zwegowani » Dania główne, Kotlety wegetariańskie

Kotlet sojowy z ryżem i szpinakiem


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 3
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Oceń przepis)
Loading...Loading...

Przepis na efektownie podany kotlet sojowy.

Składniki na kotlety sojowy z ryżem i szpinakiem

Kotlety sojowe z ryżem i szpinakiem

Kotlety sojowe z ryżem i szpinakiem

  • cebula,
  • duże jajko,
  • pół szklanki ugotowanej, zmielonej soi,
  • koperek,
  • ok. 50 g ryżu,
  • pomidor,
  • pół szklanki szpinaku,
  • przyprawy (sól, pieprz, oregano).

Przygotowanie

Pół cebuli, jajko, soję, odrobinę kopru i przyprawy wymieszać, uformować w miarę płaskie kotlety, usmażyć. Drugą połówkę cebuli usmażyć ze szpinakiem, doprawić.

Ugotowany ryż przełożyć do niewielkich (o mniejszej średnicy niż kotlety sojowe) wysmarowanych oliwą salaterek, tak, aby ścianki naczynia pokrywały się ryżem. W środek włożyć łyżeczkę szpinaku, wypełnić salaterkę ryżem i odrobinę ucisnąć.

Ciepłe kotlety przełożyć plastrem pomidora, położyć odwróconą salaterkę z ryżem. Ważne, żeby ryż był ciepły. Udekorować kleksem szpinaku ryż i talerz. Kotlety sojowe posypać odrobiną koperku.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Lazania z cukinią i brokułami
Lasagne to pyszne i kolorowe danie przekładane sosem pomidorowym i przykryte gęstym sosem serowym. W...
Pierogi z kaszą gryczaną
Przepis na pierogi dla miłośników kaszy gryczanej i brokułów. Składniki na pierogi z kasz...
Curry z soczewicy
To szybkie i nieskomplikowane danie, podobnie jak smażony ryż z soczewicą zieloną - khitcherie, czy ...
Paszteciki ze szpinakiem
Paszteciki ze szpinakiem to pyszna i szybka propozycja na przekąskę podawaną na spotkaniach i imprez...
Razowa tarta z boczniakami i szpinakiem
Przepis na zieloną tartę z boczniakami. Potrzebna będzie forma do tarty o średnicy ok. 28 cm. ...
Curry z sezonowych warzyw i chlebek naan
Do zagęszczenia curry używałam zmielonych migdałów, które zostały mi z koktajlu z kaszy jaglanej, al...

Komentarzy: 3

  • avatar
    spaceage:

    to nie kotlet a jakaś ryżowa kopuła! imponujące :)))

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    katysha:

    dzieki ;)

    co do ‚efektywności’ -> powinno być EFEKTOWNIE :P

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    kuchareczka:

    Czy ja jeszcze swojego zdania nie wyraziłam dla tej konstrukcji ryżowo-szpinakowej? Co mnie zachwyciło… To ta obrączka z pomidora na środku – rozbrajająca :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.