Do kotletów grzybowych możemy dodać różne rodzaje grzybów, nie tylko pieczarki.
Składniki:
- 6 ziemniaków,
- 3 szklanki pokrojonych w kostkę pieczarek,
- 1 jajko,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta pokrojonego szczypiorku,
- mąka do posypania ciasta,
- sól, pieprz.
Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy aż będą miękkie. Po ugotowaniu ziemniaków odcedzamy je. Ubijamy purée i odstawiamy na bok.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku i grzyby. Smażymy przez 5 minut stale mieszając, po czym bardzo dokładnie odcedzamy.
Pieczarki łączymy z ziemniakami i dodajemy jajko oraz szczypiorek. Masę dzielimy na mniejsze części i formujemy kotleciki – babeczki (jeżeli ciasto się nie lepi, dodajemy jeszcze jedno jajko). Kotleciki obtaczamy w mące.
Ciasto smażymy na patelni przez 10 minut, na średnim ogniu. Zdejmujemy, gdy nabiorą złocisto-brązowej barwy. Podajemy ciepłe i posypane odrobiną szczypiorku.
Comments
4 Responses to “Kotleciki ziemniaczane z grzybami”