18589 Views |  Like

Kotleciki ziemniaczane z grzybami

Do kotletów grzybowych możemy dodać różne rodzaje grzybów, nie tylko pieczarki.

Kotleciki ziemniaczane z grzybami

Kotleciki ziemniaczane z grzybami

Składniki:

  • 6 ziemniaków,
  • 3 szklanki pokrojonych w kostkę pieczarek,
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta pokrojonego szczypiorku,
  • mąka do posypania ciasta,
  • sól, pieprz.

Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy aż będą miękkie. Po ugotowaniu ziemniaków odcedzamy je. Ubijamy purée i odstawiamy na bok.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku i grzyby. Smażymy przez 5 minut stale mieszając, po czym bardzo dokładnie odcedzamy.

Pieczarki łączymy z ziemniakami i dodajemy jajko oraz szczypiorek. Masę dzielimy na mniejsze części i formujemy kotleciki – babeczki (jeżeli ciasto się nie lepi, dodajemy jeszcze jedno jajko). Kotleciki obtaczamy w mące.

Ciasto smażymy na patelni przez 10 minut, na średnim ogniu. Zdejmujemy, gdy nabiorą złocisto-brązowej barwy. Podajemy ciepłe i posypane odrobiną szczypiorku.