12810 Views |  1

Kotleciki z soczewicy i surówka z czarnej rzepy

Ten przepis to prosta baza do modyfikacji. Zachowując podane proporcje można zmienić w zasadzie wszystko – rodzaj strączków (na inną soczewicę, fasolę czy ciecierzycę), przyprawy i dodatki (różne natki, sery, itp.). Kotlety wegetariańskie zjedliśmy je na obiad w towarzystwie gotowanych ziemniaków z koperkiem i prostą surówką z czarnej rzepy, za którą przepadam. Polecam!

Kotleciki z soczewicy i surówka z czarnej rzepy

Kotleciki z soczewicy i surówka z czarnej rzepy

Kotleciki z soczewicy i surówka z czarnej rzepy (na 15 niewielkich kotlecików):

  • niecała szklanka (200 ml) pomarańczowej soczewicy,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1/2 łyżeczki garam masali,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Soczewicę gotujemy z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Gdy soczewica się zagotuje, zbieramy z góry pianę (będzie łatwiej strawna). Ugotowaną odcedzamy na sicie i mielimy blenderem na w miarę gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut, aby sypkie dodatki wpiły nadmiar wilgoci. Mokrymi rękami formujemy niewielkie kotleciki i smażymy na średnio rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.

Surówka z czarnej rzepy:

  • 2 czarne rzepy,
  • 5-6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego.

Rzepę obieramy i ścieramy na grubej tarce, mieszamy z jogurtem, gotowe :) Nie doprawiam tej surówki nawet solą i pieprzem, smakuje mi najbardziej w wersji minimalistycznej :)

Na zdrowie!