Ten przepis to prosta baza do modyfikacji. Zachowując podane proporcje można zmienić w zasadzie wszystko – rodzaj strączków (na inną soczewicę, fasolę czy ciecierzycę), przyprawy i dodatki (różne natki, sery, itp.). Kotlety wegetariańskie zjedliśmy je na obiad w towarzystwie gotowanych ziemniaków z koperkiem i prostą surówką z czarnej rzepy, za którą przepadam. Polecam!
Kotleciki z soczewicy i surówka z czarnej rzepy (na 15 niewielkich kotlecików):
- niecała szklanka (200 ml) pomarańczowej soczewicy,
- 1 jajko,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1/2 łyżeczki garam masali,
- pęczek natki pietruszki,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Soczewicę gotujemy z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Gdy soczewica się zagotuje, zbieramy z góry pianę (będzie łatwiej strawna). Ugotowaną odcedzamy na sicie i mielimy blenderem na w miarę gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut, aby sypkie dodatki wpiły nadmiar wilgoci. Mokrymi rękami formujemy niewielkie kotleciki i smażymy na średnio rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Surówka z czarnej rzepy:
- 2 czarne rzepy,
- 5-6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego.
Rzepę obieramy i ścieramy na grubej tarce, mieszamy z jogurtem, gotowe Nie doprawiam tej surówki nawet solą i pieprzem, smakuje mi najbardziej w wersji minimalistycznej
Na zdrowie!
Comments
9 Responses to “Kotleciki z soczewicy i surówka z czarnej rzepy”