Przepis na wegetariańskie kotlety z pszenicy i płatków owsianych podawane z sosem tzatziki.
Na 16 niewielkich kotlecików z pszenicy i orzechów:
- 100 g pszenicy namoczonej przez noc,
- 100 g orzechów włoskich po wyłuskaniu,
- 50 g słonecznika,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- kilka łyżek posiekanego koperku lub natki pietruszki,
- kilka łyżek płatków owsianych,
- sól, pieprz,
- bułka tarta do obtoczenia,
- olej do smażenia.
Pszenicę gotujemy w świeżej wodzie aż do miękkości – około 45-60 minut, odcedzamy na sitku. Orzechy i nasiona słonecznika mielimy w blenderze dość drobno. Marchewkę i pietruszkę trzemy na tarce. Ugotowaną pszenicę mielimy w blenderze na jednolitą masę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, przyprawiamy i dobrze mieszamy. Gdyby masa była luźna (dodajemy płatki – ja dodałam, mimo że nie było potrzeby, bo lubię Mokrymi rękami formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Składniki na sałatkę ziemniaczaną:
- młode ziemniaki (są już polskie),
- rzodkiewki,
- szczypiorek,
- koperek.
Składniki na sos do sałatki ziemniaczanej:
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżki soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki musztardy z całymi nasionami gorczycy,
- 1/2 łyżeczki miodu,
- sól, pieprz.
Wszystkie składniki sosu łączymy i mieszamy do otrzymania gładkiej emulsji. Ziemniaki gotujemy z mundurkach, studzimy i obieramy (jeżeli wolicie, możecie tylko je wyszorować). Kroimy na grube plastry albo w łódki i mieszamy z sosem winegret. Przed samym podaniem dodajemy rzodkiewki pokrojone w cieniutkie plasterki, posiekany szczypiorek i koperek, dobrze mieszamy.
Składniki na sos tzatziki:
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego,
- 1 zielony ogórek starty na tarce i dobrze odciśnięty,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz.
Jogurt mieszamy z ogórkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawiamy, odstawiamy na trochę.
Comments
6 Responses to “Kotleciki z pszenicy i orzechów z sałatką ziemniaczaną i tzatzikami”