18550 Views |  Like

Kotleciki z pszenicy i orzechów z sałatką ziemniaczaną i tzatzikami

Przepis na wegetariańskie kotlety z pszenicy i płatków owsianych podawane z sosem tzatziki.

Kotlety z pszenicy, płatków owsianych i orzechów

Kotlety z pszenicy, płatków owsianych i orzechów

Na 16 niewielkich kotlecików z pszenicy i orzechów:

  • 100 g pszenicy namoczonej przez noc,
  • 100 g orzechów włoskich po wyłuskaniu,
  • 50 g słonecznika,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kilka łyżek posiekanego koperku lub natki pietruszki,
  • kilka łyżek płatków owsianych,
  • sól, pieprz,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • olej do smażenia.

Pszenicę gotujemy w świeżej wodzie aż do miękkości – około 45-60 minut, odcedzamy na sitku. Orzechy i nasiona słonecznika mielimy w blenderze dość drobno. Marchewkę i pietruszkę trzemy na tarce. Ugotowaną pszenicę mielimy w blenderze na jednolitą masę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, przyprawiamy i dobrze mieszamy. Gdyby masa była luźna (dodajemy płatki – ja dodałam, mimo że nie było potrzeby, bo lubię :) Mokrymi rękami formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.

Składniki na sałatkę ziemniaczaną:

  • młode ziemniaki (są już polskie),
  • rzodkiewki,
  • szczypiorek,
  • koperek.

Składniki na sos do sałatki ziemniaczanej:

  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżki soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki musztardy z całymi nasionami gorczycy,
  • 1/2 łyżeczki miodu,
  • sól, pieprz.

Wszystkie składniki sosu łączymy i mieszamy do otrzymania gładkiej emulsji. Ziemniaki gotujemy z mundurkach, studzimy i obieramy (jeżeli wolicie, możecie tylko je wyszorować). Kroimy na grube plastry albo w łódki i mieszamy z sosem winegret. Przed samym podaniem dodajemy rzodkiewki pokrojone w cieniutkie plasterki, posiekany szczypiorek i koperek, dobrze mieszamy.

Składniki na sos tzatziki:

  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 zielony ogórek starty na tarce i dobrze odciśnięty,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz.

Jogurt mieszamy z ogórkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawiamy, odstawiamy na trochę.