18915 Views |  Like

Kotleciki z orkiszu

Przepis na wegetariańskie kotlety z orkiszu.

Kotleciki z orkiszu

Kotleciki z orkiszu

Składniki na kotleciki orkiszowe (10 sztuk):

  • niecała szklanka (200 ml) ziaren orkiszu zamoczonych na noc,
  • kilka młodych marchewek,
  • 1 cebula, drobno posiekana,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4-5 łyżek oleju + olej do smażenia kotlecików,
  • kilka łyżek płatków owsianych,
  • sól, pieprz,
  • kumin.

Orkisz przelewamy świeżą wodą, gotujemy na małym ogniu do miękkości – trwa to długo, nawet do 2 h – odcedzamy na sicie. W międzyczasie trzemy marchewki na grubej tarce. Olej rozgrzewamy na patelni, szklimy cebulę, wrzucamy marchewkę. Całość smażymy aż marchewka zrobi się szklista i zmięknie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, smażymy jeszcze chwilę i przekładamy do dużej miski.

Orkisz mielimy w malakserze na masę, łączymy z warzywami, dodajemy płatki owsiane i całość doprawiamy. Mokrymi dłońmi formujemy kotleciki i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy na przykład z sosem tzatziki.