Przepis na wegetariańskie kotlety z orkiszu.
Składniki na kotleciki orkiszowe (10 sztuk):
- niecała szklanka (200 ml) ziaren orkiszu zamoczonych na noc,
- kilka młodych marchewek,
- 1 cebula, drobno posiekana,
- 2 ząbki czosnku,
- 4-5 łyżek oleju + olej do smażenia kotlecików,
- kilka łyżek płatków owsianych,
- sól, pieprz,
- kumin.
Orkisz przelewamy świeżą wodą, gotujemy na małym ogniu do miękkości – trwa to długo, nawet do 2 h – odcedzamy na sicie. W międzyczasie trzemy marchewki na grubej tarce. Olej rozgrzewamy na patelni, szklimy cebulę, wrzucamy marchewkę. Całość smażymy aż marchewka zrobi się szklista i zmięknie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, smażymy jeszcze chwilę i przekładamy do dużej miski.
Orkisz mielimy w malakserze na masę, łączymy z warzywami, dodajemy płatki owsiane i całość doprawiamy. Mokrymi dłońmi formujemy kotleciki i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy na przykład z sosem tzatziki.
Comments
2 Responses to “Kotleciki z orkiszu”