6707 Views |  1

Kotleciki z ciecierzycy z warzywami korzeniowymi

Przepis na wegetariańskie kotlety z cieciorki z sosem.

Kotleciki z ciecierzycy z warzywami korzeniowymi
Kotleciki z ciecierzycy z warzywami korzeniowymi

Składniki na kotleciki z ciecierzycy z warzywami korzeniowymi (ok. 20 sztuk):

  • 300 g ciecierzycy namoczonej na noc,
  • 500 g różnych warzyw korzeniowych – marchewki, pietruszki, selera,
  • 1 cebula, drobno posiekana,
  • jajko,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki tahiny,
  • 3 łyżki uprażonego na suchej patelni sezamu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • sól, pieprz,
  • 3 łyżki oleju.

Składniki na sos do kotletów wegetariańskich z ciecierzycy:

  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka tahiny,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • płatki chili na czubku noża,
  • sól, pieprz.

Warzywa obieramy i trzemy na tarce albo w robocie kuchennym. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, wrzucamy 3/4 potartych jarzyn. Smażymy mieszając ok. 10 minut aż będą lekko zezłocone. Pozostałe warzywa mielimy – razem z przepłukaną ciecierzycą, czosnkiem, jajkiem, tahiną, sokiem z cytryny – na gęstą pastę.

W dużej misce łączymy masę z usmażonymi warzywami oraz sezamem. Doprawiamy do smaku i wyrabiamy do dokładnego połączenia składników. Mokrymi dłońmi formujemy niewielkie, płaskie kotleciki i smażymy na spryskanej olejem patelni na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut.

Przygotowujemy sos. Składniki sosu łączymy ze sobą, odstawiamy na kilka minut do przegryzienia smaków.

Kotleciki podajemy np. z pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty.