19591 Views |  Like

Kotleciki jęczmienne

Szybki, prosty i smaczny przepis na kotlety wegetariańskie.

Kotleciki jęczmienne

Kotleciki jęczmienne

Składniki na kotlety jęczmienne:

  • 200 g drobniutkiej kaszy jęczmiennej,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pietruszka,
  • kozieradka,
  • świeży tymianek,
  • oliwa,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 szklanki zimnej wody,
  • mąka razowa,
  • sezam,
  • pieprz ziołowy,
  • sól.

Przygotowanie:

Stopić masło, wsypać kaszę, chwilkę leciutko podprażyć. Wlać wodę, posolić, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15 minut. Wyłączyć gaz i zostawić,  żeby kasza sobie jeszcze chwilkę doszła.

Do kaszy wlać kilka łyżek oliwy. Dodać poszatkowane cebule i dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać pokrojone pieczarki, poddusić, podsmażyć z 10 minut. Do dania dodać pieprzu ziołowego i troszkę zwykłego. Posolić, pomieszać i gotowe.

W maszynce zmielić czosnek. Zmieloną miksturę doprawić: zieloną pietruszką, ewentualnie odrobiną soku z cytryny, kozieradką i świeżym tymiankiem. Wszystko wymieszać, mokrymi rękami odrywać kulki, spłaszczyć i obtoczyć w mące z sezamem. Kotlety smażyć na oliwie lub ghee.

Do tego polecam buraczki na ciepło, surówkę z kiszonej kapusty, sałatę w sosie jogurtowym, gulasz z warzyw.