Szybki, prosty i smaczny przepis na kotlety wegetariańskie.
Składniki na kotlety jęczmienne:
- 200 g drobniutkiej kaszy jęczmiennej,
- 200 g pieczarek,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- pietruszka,
- kozieradka,
- świeży tymianek,
- oliwa,
- 1 łyżka masła,
- 2 szklanki zimnej wody,
- mąka razowa,
- sezam,
- pieprz ziołowy,
- sól.
Przygotowanie:
Stopić masło, wsypać kaszę, chwilkę leciutko podprażyć. Wlać wodę, posolić, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15 minut. Wyłączyć gaz i zostawić, żeby kasza sobie jeszcze chwilkę doszła.
Do kaszy wlać kilka łyżek oliwy. Dodać poszatkowane cebule i dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać pokrojone pieczarki, poddusić, podsmażyć z 10 minut. Do dania dodać pieprzu ziołowego i troszkę zwykłego. Posolić, pomieszać i gotowe.
W maszynce zmielić czosnek. Zmieloną miksturę doprawić: zieloną pietruszką, ewentualnie odrobiną soku z cytryny, kozieradką i świeżym tymiankiem. Wszystko wymieszać, mokrymi rękami odrywać kulki, spłaszczyć i obtoczyć w mące z sezamem. Kotlety smażyć na oliwie lub ghee.
Do tego polecam buraczki na ciepło, surówkę z kiszonej kapusty, sałatę w sosie jogurtowym, gulasz z warzyw.
Comments
1 Responses to “Kotleciki jęczmienne”