16589 Views |  Like

Kopytka

Przepis jest banalnie prosty, danie należy do klasyki, co tu dużo mówić – kopytka :)

(Porcja dla 2 osób)

Dodaj zdjęcie!

Składniki na kopytka:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 120 g mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • jajko,
  • sól.

Przygotowanie:

Ugotowane i wystudzone ziemniaki (to ważne – ziemniaki powinny być zupełnie zimne) bardzo dokładnie rozbić tłuczkiem, zmiksować blenderem lub przecisnąć przez prasę do ziemniaków. W osobnym naczyniu roztrzepać jajko i połączyć z ziemniakami. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i szczyptą soli. Zagnieść ciasto i podzielić na cztery części.

Na posypanej odrobiną mąki stolnicy uformować cztery wałki, spłaszczyć i pokroić pod skosem na niedużych rozmiarów kluseczki. Gotować w osolonym wrzątku z odrobiną oliwy. Kilka minut po wypłynięciu wyjąć, odcedzić, przed podaniem można podsmażyć.

Smacznego!