Przepis na chrupiące, kolorowe i aromatyczne kotlety wegetariańskie z marchewką.
Składniki na wegetariańskie kotleciki sojowo-marchewkowe:
- mielona soja,
- ok. 3 łyżek gotowanych ziaren soi,
- marchewka,
- garść siekanych pestek dyni,
- 2 łyżki siekanego świeżego koperku,
- łyżka siekanej świeżej natki pietruszki i bazylii,
- 2-4 duże ząbki czosnku,
- 2-3 jajka,
- sól, pieprz,
- mielone chili.
Aby przygotować mieloną soję należy namoczyć soję (ja biorę ok 3 garści), gotować około 2 godzin (bez soli!), ostudzić i zmielić.
Soję, ziarna soi, pokrojoną w kostkę lub startą marchewkę, zioła, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać z jajkami – jajek dodać tyle, aby złączyły masę sojową. Kotleciki obtoczyć w bułce tartej lub ziarnach słonecznika, dyni, płatkach owsianych. Usmażyć z obu stron.
Malutkie kotleciki są fajnym dodatkiem sosu do makaronu, większe są idealne jako danie obiadowe lub przekąska
Comments
2 Responses to “Kolorowe kotleciki sojowo-marchewkowe”