6566 Views |  1

Kolorowe kotleciki sojowo-marchewkowe

Przepis na chrupiące, kolorowe i aromatyczne kotlety wegetariańskie z marchewką.

Składniki na wegetariańskie kotleciki sojowo-marchewkowe:

Wegetariańskie kotlety sojowo-marchewkowe

Wegetariańskie kotlety sojowo-marchewkowe

  • mielona soja,
  • ok. 3 łyżek gotowanych ziaren soi,
  • marchewka,
  • garść siekanych pestek dyni,
  • 2 łyżki siekanego świeżego koperku,
  • łyżka siekanej świeżej natki pietruszki i bazylii,
  • 2-4 duże ząbki czosnku,
  • 2-3 jajka,
  • sól, pieprz,
  • mielone chili.

Aby przygotować mieloną soję należy namoczyć soję (ja biorę ok 3 garści), gotować około 2 godzin (bez soli!), ostudzić i zmielić.

Soję, ziarna soi, pokrojoną w kostkę lub startą marchewkę, zioła, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać z jajkami – jajek dodać tyle, aby złączyły masę sojową. Kotleciki obtoczyć w bułce tartej lub ziarnach słonecznika, dyni, płatkach owsianych. Usmażyć z obu stron.

Malutkie kotleciki są fajnym dodatkiem sosu do makaronu, większe są idealne jako danie obiadowe lub przekąska :)