4925 Views |  Like

Koktajl jabłkowy z migdałami

Przepis na gęsty koktajl owocowo-jogurtowy z prażonymi migdałami.

Koktajl jabłkowy z migdałami

Koktajl jabłkowy z migdałami

Składniki:

  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego,
  • 1 jabłko,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • pół szklanki płatków migdałów,
  • mała porcja orzechów włoskich,
  • kilka rodzynek
  • szczypta cukru cynamonowego.

Płatki migdałów wrzucamy na patelnię i smażymy (bez użycia oleju) tak długo aż zbrązowieją. Do migdałów dodajemy kilka rodzynek i drobno pokrojone orzechy włoskie. Trzymamy chwilę na małym ogniu.

Jabłko obieramy ze skórki i trzemy na tarce. Papkę wlewamy do jogurtu. Dodajemy pokrojone w drobne kawałeczki migdały, rodzynki i orzechy. Wszystko razem mieszamy. Posypujemy szczyptą cukru cynamonowego.

Na koniec dodajemy kilka łyżek miodu, aby koktajl nabrał płynnej konsystencji.