618 Views |  Like

Kokosowy budyń z kaszy jaglanej z owocami

Przepis na budyń z kaszy jaglanej.

Kokosowy budyń z kaszy jaglanej z owocami

Kokosowy budyń z kaszy jaglanej z owocami

Składniki na kokosowy budyń z kaszy jaglanej z owocami (na 6 porcji):

  • 1 szklanka (250 ml) kaszy jaglanej,
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml),
  • 6 łyżek wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki nierafinowanego brązowego cukru trzcinowego lub innej substancji słodzącej,
  • 1 szklanka borówek amerykańskich,
  • 1 szklanka malin,
  • 6 łyżek syropu klonowego.

Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, przekładamy do sporego rondla, zalewamy mlekiem, uzupełniamy szklanką wody i wsypujemy cukier. Wszystko mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem do zupełnej miękkości (ok. 20 minut). Gdyby po tym czasie pozostał jakiś płyn, wyłączamy kuchenkę i zostawiamy kasze na ciepłej płycie pod przykryciem aż wchłonie wszystko.

Lekko przestudzoną kaszę miksujemy w blenderze na gładką masę. Wsypujemy wiórki kokosowe i umyte owoce, wszystko dokładnie mieszamy nie przejmując się, jeśli część owoców się rozpadnie.

Budyń nakładamy do naczyń (ja mam specjalne do puddingu, ale mogą być chociażby ramekiny albo małe miseczki). Wkładamy na noc do lodówki. Naczynia, w których przygotowaliśmy budyń, wkładamy na chwilę do bardzo gorącej wody, aby łatwo wyszedł. Przekładamy na talerzyki, każdą porcję polewamy łyżką syropu klonowego i dekorujemy świeżymi owocami. Polecam!