Zwegowani » Ciasta desery

Kokosowy budyń z kaszy jaglanej z owocami


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 4
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Oceń przepis)
Loading...Loading...

Przepis na budyń z kaszy jaglanej.

Kokosowy budyń z kaszy jaglanej z owocami

Kokosowy budyń z kaszy jaglanej z owocami

Składniki na kokosowy budyń z kaszy jaglanej z owocami (na 6 porcji):

  • 1 szklanka (250 ml) kaszy jaglanej,
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml),
  • 6 łyżek wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki nierafinowanego brązowego cukru trzcinowego lub innej substancji słodzącej,
  • 1 szklanka borówek amerykańskich,
  • 1 szklanka malin,
  • 6 łyżek syropu klonowego.

Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, przekładamy do sporego rondla, zalewamy mlekiem, uzupełniamy szklanką wody i wsypujemy cukier. Wszystko mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem do zupełnej miękkości (ok. 20 minut). Gdyby po tym czasie pozostał jakiś płyn, wyłączamy kuchenkę i zostawiamy kasze na ciepłej płycie pod przykryciem aż wchłonie wszystko.

Lekko przestudzoną kaszę miksujemy w blenderze na gładką masę. Wsypujemy wiórki kokosowe i umyte owoce, wszystko dokładnie mieszamy nie przejmując się, jeśli część owoców się rozpadnie.

Budyń nakładamy do naczyń (ja mam specjalne do puddingu, ale mogą być chociażby ramekiny albo małe miseczki). Wkładamy na noc do lodówki. Naczynia, w których przygotowaliśmy budyń, wkładamy na chwilę do bardzo gorącej wody, aby łatwo wyszedł. Przekładamy na talerzyki, każdą porcję polewamy łyżką syropu klonowego i dekorujemy świeżymi owocami. Polecam!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Tajskie curry z fasolką szparagową
Zielona fasolka szparagowa, po tajsku, na ostrrrrro. Składniki na tajskie curry z fasolką szp...
Naleśniki razowe z tofu i truskawkami
Naleśniki razowe zrobione bez jajek i mleka krowiego, z serkiem sojowym i truskawkami. Połączenie mą...
Tarta z truskawkami, tofu i kaszą jaglaną
Tarta z truskawkami to idealny deser na lato!  Składniki na tartę z truskawkami: szkl. ...
Budyniowe tartaletki z malinami, gruszkami i winogronami
Przepis na efektowne małe tartaletki z budyniem - w sam raz na imprezę czy spotkanie w gronie znaj...
Bezglutenowe kokosanki
Uwielbiam kokosanki. Niestety te ze sklepu są z jajkiem, na które mam alergię. Jak się okazało, mo...
Bezglutenowe muffiny z dyni i kaszy kukurydzianej
Babeczki z dynią - iście jesienny przepis z dodatkiem polenty. Składniki na bezglutenowe muff...

Komentarzy: 4

  • avatar
    whiness:

    No nie! Po co ja otwierałam tego bloga w nocy, teraz będzie mi się śnić ten pyszny budyń!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Kamila:

    Pyszny! Proponuje dodać wiecej cukru lub innej substancji slodzacej, ja polalam miodem i udekorowalam malinami. Dziękuje za przepis, pozdrawiam.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    zielenina:

    Kamilo, ale kiedy to chodzi o to żeby słodzić jak najmniej :) Każda substancja jest mniej lub bardziej niezdrowa (najbardziej niezdrowy jest biały cukier). Nie mówiąc o próchnicy, otyłości, itp. :) Najlepiej stopniowo zmniejszać ich ilość żeby się łagodnie odzwyczaić. Cieszę się, że przepis się podoba, pozdrawiam! :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 1

  • avatar
    sylw:

    Polecam stevie do słodzenia.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.