W zależności od tego, czy chcemy mieć gęstszą czy rzadszą owsiankę dajemy szklankę lub 1.5 szklanki płatków. Posłodziłam ją ksylitolem – cukrem brzozowym – ale można użyć innych słodzików naturalnych. Jeżeli słodzimy miodem, zróbmy to, gdy owsianka jest już porządnie przestudzona, aby miód nie stracił swoich właściwości.
Owsiankę można przygotować wieczorem, a rano tylko podgrzać – gdyby zbytnio zgęstniała, wystarczy dolać odrobinę wody, polecam!
Składniki na kokosową owsiankę z suszonymi wiśniami (na 4 porcje):
- 1.5 szklanki drobnych płatków owsianych,
- 200-400 ml mleka kokosowego,
- 2 czubate łyżki wiórków kokosowych,
- 1/3 laski wanilii,
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 2 łyżki ksylitolu lub innej substancji słodzącej,
- 2 duże garście suszonych wiśni lub ulubionych suszonych owoców.
Do sporego rondla wlewamy mleko kokosowe i uzupełniamy wodą tak, aby otrzymać 1 litr płynu. Wrzucamy laskę wanilii i wsypujemy cynamon. Całość doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy płatki i wiórki, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień do minimum, gotujemy pod przykryciem aż płatki dobrze zmiękną i wchłoną większość płynu, ok. 20-25 minut. Dodajemy suszone wiśnie i ksylitol, mieszamy, wyłączamy kuchenkę i zostawiamy na ciepłej płycie do wystudzenia.
Przed podaniem wyjmujemy wanilię. Polecam!
Comments
3 Responses to “Kokosowa owsianka z suszonymi wiśniami”