5852 Views |  Like

Kofta z tofu

Chrupiąca skórka i delikatny środek to tylko niektóre zalety indyjskiego dania, kofty. Czy próbowaliście już kofty z tofu? Polecamy. Można ją podać jako malai kofta – czyli wraz z sosem śmietanowym. Na zdjęciach wariant z sosem pomidorowym.

Kofta z tofu

Kofta z tofu

Składniki na koftę z tofu (ok. 11 sztuk):

  • 400 g tofu,
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 2 czerwone papryczki chili,
  • olej do smażenia.

Tofu kroimy na małe części, rozdrabniamy widelcem. Dodajemy pokrojone papryczki chili (najpierw kroimy je wzdłuż, wyjmujemy pestki, następnie kroimy na małe kawałeczki) oraz mąkę kukurydzianą. Wszystko razem mieszamy. Składniki miksujemy malakserem z rączką, aby uzyskać gładką, jednolita masę. W międzyczasie rozgrzewamy olej w rondelku.

Z masy formujemy niewielkie kulki. Kulki ostrożnie wrzucamy do gorącego oleju. Smażymy delikatnie obracając łyżką. Po zarumienieniu wyjmujemy i studzimy chwilę. Kofta jest gotowa do podania.