Przepis na quiche w wersji mini.
Składniki na ok. 12 mini kiszów lub jeden duży:
- 400 g jarmużu,
- garść świeżej żurawiny,
- ok. 200 g bryndzy bez podpuszczki,
- 5 jajek z chowu wolnowybiegowego,
- 250 g śmietany 18%,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Natłuszczamy formę, wykładamy dno papierem (ja piekłam w silikonowej, więc ten etap mogłam pominąć). Jarmuż myjemy dokładnie, obrywamy liście, odkrawamy grube części łodygi, wszystko drobno siekamy. Żurawinę myjemy, dokładnie osuszamy.
W misce ubijamy dokładnie jajka ze śmietaną i przyprawami. Dodajemy połowę bryndzy pokruszonej na małe kawałki. Do masy dodajemy posiekany jarmuż i żurawinę, całość dokładnie mieszamy.
Nakładamy do 3/4 wysokości foremek/formy, posypujemy resztą pokruszonej bryndzy. Zapiekamy ok. 20-25 minut aż wbity patyczek będzie suchy. Podajemy na ciepło albo zimno, polecam!
Comments
2 Responses to “Kisz z jarmużem, bryndzą i żurawiną”