5340 Views |  Like

Kisz z jarmużem, bryndzą i żurawiną

Kisz z jarmużem, bryndzą i żurawiną

Kisz z jarmużem, bryndzą i żurawiną

Przepis na quiche w wersji mini.

Składniki na ok. 12 mini kiszów lub jeden duży:

  • 400 g jarmużu,
  • garść świeżej żurawiny,
  • ok. 200 g bryndzy bez podpuszczki,
  • 5 jajek z chowu wolnowybiegowego,
  • 250 g śmietany 18%,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Natłuszczamy formę, wykładamy dno papierem (ja piekłam w silikonowej, więc ten etap mogłam pominąć). Jarmuż myjemy dokładnie, obrywamy liście, odkrawamy grube części łodygi, wszystko drobno siekamy. Żurawinę myjemy, dokładnie osuszamy.

W misce ubijamy dokładnie jajka ze śmietaną i przyprawami. Dodajemy połowę bryndzy pokruszonej na małe kawałki. Do masy dodajemy posiekany jarmuż i żurawinę, całość dokładnie mieszamy.

Nakładamy do 3/4 wysokości foremek/formy, posypujemy resztą pokruszonej bryndzy. Zapiekamy ok. 20-25 minut aż wbity patyczek będzie suchy. Podajemy na ciepło albo zimno, polecam!