Przepis na kisiel mleczny w wersji light
Przepis na lekki kisiel mleczny.
Składniki na kisiel mleczny (1 porcja):
- mleko 0,5 % – 200 ml (1 szklanka) – 70 kcal,
- mąka ziemniaczana – 10 g (2 łyżeczki) – 33 kcal,
- cukier – 5 g (1 łyżeczka) – 21 kcal,
- cukier waniliowy – 8 g (1,5 łyżeczki) – 32 kcal,
- pół kostki czekolady mlecznej – 3 g – 16 kcal.
Łącznie: 172 kcal.
Przygotowanie:
- Zagotuj 150 ml mleka (3/4 szklanki).
- W pozostałej ilości zimnego mleka dokładnie rozmieszaj cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną tak, by nie było grudek.
- Gdy mleko zacznie się gotować, wlej do niego mleko rozmieszane z cukrem i mąką cały czas mieszając.
- Pozostaw całość na ogniu cały czas mieszając przez około 2 minuty (aż do zgęstnienia).
- Zdejmij z ognia i przelej do salaterki, na wierzch połóż pół kostki czekolady. Smacznego!
Czas przygotowania (minut): 30
Typ diety: Wegetariańska
Dieta: Niskokaloryczna
Liczba porcji: 1
Typ potrawy: Deser
Comments
5 Responses to “Kisiel mleczny light”