5743 Views |  Like

Kisiel mleczny light

Przepis na kisiel mleczny w wersji light

Przepis na lekki kisiel mleczny.

Kisiel mleczny z czekoladą w wersji light

Kisiel mleczny z czekoladą w wersji light

Składniki na kisiel mleczny (1 porcja):

  • mleko 0,5 % – 200 ml (1 szklanka) – 70 kcal,
  • mąka ziemniaczana – 10 g (2 łyżeczki) – 33 kcal,
  • cukier – 5 g (1 łyżeczka) – 21 kcal,
  • cukier waniliowy – 8 g (1,5 łyżeczki) – 32 kcal,
  • pół kostki czekolady mlecznej – 3 g – 16 kcal.

Łącznie: 172 kcal.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj 150 ml mleka (3/4 szklanki).
  2. W pozostałej ilości zimnego mleka dokładnie rozmieszaj cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną tak, by nie było grudek.
  3. Gdy mleko zacznie się gotować, wlej do niego mleko rozmieszane z cukrem i mąką cały czas mieszając.
  4. Pozostaw całość na ogniu cały czas mieszając przez około 2 minuty (aż do zgęstnienia).
  5. Zdejmij z ognia i przelej do salaterki, na wierzch połóż pół kostki czekolady. Smacznego! :)

Czas przygotowania (minut):  30

Typ diety: Wegetariańska

Dieta:  Niskokaloryczna

Liczba porcji: 1

Typ potrawy: Deser