Przepis na kolorowy keks bakaliowy z suszonymi morelami i odrobiną rumu.
Składniki na keks z bakaliami i rumem
- 2/3 szkl. cukru pudru,
- 200 g masła,
- 2 łyżeczki skórki kandyzowanej pomarańczowej,
- 4 jajka,
- 2 szkl. mąki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50 g suszonych moreli,
- 50 g suszonych fig,
- 3 łyżki rumu,
- 150 g rodzynek,
- 5 łyżek mleka,
- garść orzechów włoskich.
1. Masło utrzyj z cukrem pudrem i skórką kandyzowaną. Kolejno wbijaj jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami dodawaj do ucieranej masy na przemian z mlekiem. Całość dobrze wymieszaj.
2. Figi oraz morele potnij na kawałeczki, dodaj orzechy włoskie, skrop rumem. Następnie dodaj do ciasta rodzynki – lekko oprósz je mąką, aby nie opadły na dno ciasta.
3. Foremkę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij ciastem. Piecz 45 minut w temp. 200°C. Keks z bakaliami oprósz cukrem pudrem (lub nie:).
Ciasto jest gotowe! Smacznego!
Porcja zawiera 330 kcal
Comments
4 Responses to “Keks z bakaliami i rumem”