4642 Views |  Like

Keks z bakaliami i rumem

Przepis na kolorowy keks bakaliowy z suszonymi morelami i odrobiną rumu.

keks z bakaliami i rumem

keks z bakaliami i rumem

Składniki na keks z bakaliami i rumem

  • 2/3 szkl. cukru pudru,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżeczki skórki kandyzowanej pomarańczowej,
  • 4 jajka,
  • 2 szkl. mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 50 g suszonych moreli,
  • 50 g suszonych fig,
  • 3 łyżki rumu,
  • 150 g rodzynek,
  • 5 łyżek mleka,
  • garść orzechów włoskich.

1. Masło utrzyj z cukrem pudrem i skórką kandyzowaną. Kolejno wbijaj jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami dodawaj do ucieranej masy na przemian z mlekiem. Całość dobrze wymieszaj.

2. Figi oraz morele potnij na kawałeczki, dodaj orzechy włoskie, skrop rumem. Następnie dodaj do ciasta rodzynki – lekko oprósz je mąką, aby nie opadły na dno ciasta.

3. Foremkę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij ciastem. Piecz 45 minut w temp. 200°C. Keks  z bakaliami oprósz cukrem pudrem (lub nie:).

Ciasto jest gotowe! Smacznego!

Porcja zawiera 330 kcal