Ekspresowa potrawa wymyślona wczoraj w ramach sprzątania lodówki
Składniki na kaszotto z brokułem i tofu (dla 2 osób):
- 100 g kaszy gryczanej,
- 1 mały brokuł,
- 200 g tofu,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1 ząbek czosnku,
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek,
- 1/5 łyżki sosu sojowego,
- sól, pieprz, papryka (słodka lub ostra wedle uznania).
Kaszę gryczaną wrzucamy do wrzątku i gotujemy niecałe 20 minut (lepiej al dente, bo później dojdzie z resztą składników na patelni). 10 minut przed końcem gotowania dorzucamy do garnka podzielonego na różyczki brokuła. Twardsze części łodyżki, pokrojone w kostkę, można dodać 3-4 minuty wcześniej. Wody lepiej nie solić i doprawić potrawę po wymieszaniu wszystkiego z sosem sojowym.
Czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie lub oleju, dodajemy pokrojone w kostkę tofu i smażymy razem aż zrobi się złote. Dodajemy sos sojowy i po 1-2 min. pokrojoną paprykę i brokuła z kaszą.
Mieszamy na patelni, doprawiamy solą, pieprzem i papryką, podgrzewamy razem chwilę i zjadamy ze smakiem.
Przed podaniem kaszotto można posypać świeżą natką pietruszki albo inną zieleniną.
Comments
3 Responses to “Kaszotto z brokułem i tofu”