Pyszny przepis na rodzimą hryczkę, a do tego przygotowuje się szybciutko.
Kaszę gryczaną gotujemy wg lekko zmodyfikowanego „przepisu podstawowego” (czyli 15 min wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości oleju lnianego lub innego, bez soli w proporcji 1:2 – kasza:woda).
1. Kasza gryczana z gomasio
Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu kaszy gryczanej dodajemy jeszcze oleju i gomasio do smaku.
Przygotowanie gomasio:
1:8 (zima) lub 1:16 (lato) ziarna sezamu/lub sezamu+siemienia lnianego : sól
Ziarenka prażymy na suchej patelni aż zaczną pachnieć, dodajemy sól i prażymy jeszcze ok 3 min. Następnie ucieramy wszystko, aż połowa nasionek pokryje olejkiem sól (po prostu się utrze) i gomasio gotowe.
2. Kasza gryczana z czosnkiem i natką pietruszki
Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu dodajemy jeszcze oleju, gomasio (lub soli), posiekany ząbek czosnku i natkę pietruszki.
3. Kasza gryczana z czubrycą zieloną
Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu dodajemy jeszcze oleju z pestek winogron i czubrycy zielonej.
Comments
5 Responses to “Kasza gryczana na wiele sposobów”