6902 Views |  Like

Kasza gryczana na wiele sposobów

Pyszny przepis na rodzimą hryczkę, a do tego przygotowuje się szybciutko.

Kaszę gryczaną gotujemy wg lekko zmodyfikowanego „przepisu podstawowego” (czyli 15 min wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości oleju lnianego lub innego, bez soli w proporcji 1:2 – kasza:woda).

Dodaj zdjęcie!

1. Kasza gryczana z gomasio

Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu kaszy gryczanej dodajemy jeszcze oleju i gomasio do smaku.

Przygotowanie gomasio:

1:8 (zima) lub 1:16 (lato) ziarna sezamu/lub sezamu+siemienia lnianego : sól

Ziarenka prażymy na suchej patelni aż zaczną pachnieć, dodajemy sól i prażymy jeszcze ok 3 min. Następnie ucieramy wszystko, aż połowa nasionek pokryje olejkiem sól (po prostu się utrze) i gomasio gotowe.

2. Kasza gryczana z czosnkiem i natką pietruszki

Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu dodajemy jeszcze oleju, gomasio (lub soli), posiekany ząbek czosnku i  natkę pietruszki.

3. Kasza gryczana z czubrycą zieloną

Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu dodajemy jeszcze oleju z pestek winogron i czubrycy zielonej.