4719 Views |  Like

Karpatka

Ciasto znane wszystkim – piekły je nasze mamy, ciocie, babcie… Chrupiące z wierzchu i naładowane kremem w środku – przywołuje smaki PRL-u, dzieciństwa, imprez rodzinnych, a przy tym smakuje wyśmienicie :) Przepis zaczerpnięty z bloga ‚Moje Wypieki”  – ciasto jest dość pracochłonne ale efekt jest naprawdę imponujący, polecam!

Dodaj zdjęcie!

Składniki na ciasto na karpatkę:

  • 1 szklanka wody,
  • pół kostki masła (125 g),
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 5 jajek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie ciasta:

Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąkę i ucieramy do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijamy jajka, proszek do pieczenia i miksujemy. Gotową masę dzielimy na 2 części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną (uwaga! nie wykładamy papierem, ciężko potem papier oddzielić od ciasta).

Jedną część ciasta rozprowadzamy na blaszce (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 25-30 minut (w trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika!). Najlepiej – by ciasto stygło jeszcze w piekarniku. W ten sam sposób pieczemy drugą część ciasta.

Składniki na krem do karpatki:

  • 3 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1 cukier wanilinowy – 16 g,
  • 4 łyżki mąki pszennej lub krupczatki,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie kremu do karpatki:

Umieszczamy 2 szklanki mleka z cukrami i masłem w garnku. Pozostałą szklankę mleka miksujemy z jajkami i z mąką, następnie wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy przez 1-2 minuty, energicznie mieszając, by nie zrobiły się grudki.

Gorący krem wylewamy na upieczony wcześniej płat ciasta (zostawiając po bokach wolne 2 cm – po nałożeniu drugiego płatu ciasta krem by wypłynął) i przykrywamy drugim. Studzimy, dobrze schładzamy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)