18189 Views |  2

Kapusta (jako danie główne lub dodatek do obiadu)

Dodaj zdjęcie!

Przepis na kapustę. Kapusta może być podana jako danie główne (można ją przegryzać chlebem) lub jako ciepły dodatek do obiadu (surówka). Idealnie pasuje do tego młoda kapusta, ale stara też jest dobra:)

Składniki na danie z kapustą:

  • pół kapusty,
  • ok. 2 łyżki mąki,
  • papryka ostra i słodka,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • łyżka oleju,
  • sól, pieprz.

Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka, podlewamy ją trochę wodą, aby mogła się podgotować. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą według uznania. Gotujemy kapustę do chwili aż trochę zmięknie.

Następnie robimy na patelni zasmażkę do kapusty: wlewamy olej, wsypujemy mąkę i mieszamy (powstanie coś w rodzaju pianki). Zasmażkę robimy według własnego uznania (gdy robimy ją krócej jest jasna, dłużej – ciemna).

Gdy kapusta jest już miękka, dodajemy koncentrat (ja przyprawiam jeszcze cayenne, bo lubię ostre potrawy). Do tego dorzucamy zasmażkę. Gotujemy jeszcze chwilę do całkowitego zmiękczenia i gotowe.

U mnie w domu taką kapustę dodaje się do obiadu jako ciepłą surówkę, ja osobiście lubię ją jeść samą jako danie główne przegryzając chlebem z masłem. Jest pyszna!

Tags

#kapusta