5716 Views |  Like

Kapelusiki z grzybów nadziewane farszem cebulowym

Zespół, w którym pierwsze skrzypce gra cebula, czarne oliwki i odrobina szczypiorku, okazuje się niezawodny, co więcej, idealnie komponujący ze smakiem smażonych pieczarek. Ale równie dobrze kapelusze grzybowe możemy nadziewać farszem z ryżu lub kuskusa. Wszystko jest dozwolone i wybornie prezentujące się jako lekka przystawka.

Kapelusiki z grzybów nadziewane farszem cebulowym

Kapelusiki z grzybów nadziewane farszem cebulowym

Składniki na kapelusiki z grzybów nadziewane farszem cebulowym

  • 500 g pieczarek
  • cebula,
  • 10 czarnych oliwek,
  • szczypior,
  • pietruszka (opcjonalnie),
  • koper (opcjonalnie),
  • bułka tarta,
  • jajko lub woda,
  • tymianek, bazylia, oregano,
  • sól, pieprz.

Pieczarki myjemy i obieramy. Odłamujemy ogonki i kroimy je na bardzo drobne części. Cebulę, szczypior oraz oliwki również kroimy na drobno, tak, by mogły się zmieścić jako farsz w środku grzybów. Ogonki oraz warzywa do farszu smażymy aż staną się miękkie i rumiane. Przyprawiamy.

Usmażony farsz nadziewamy w środek grzybów i uklepujemy. Pieczarki obtaczamy w jajku lub wodzie, a następne w bułce tartej. Grzybowe przystawki smażymy z dwóch stron. Podajemy przystrojone lub jako koreczki.