Zespół, w którym pierwsze skrzypce gra cebula, czarne oliwki i odrobina szczypiorku, okazuje się niezawodny, co więcej, idealnie komponujący ze smakiem smażonych pieczarek. Ale równie dobrze kapelusze grzybowe możemy nadziewać farszem z ryżu lub kuskusa. Wszystko jest dozwolone i wybornie prezentujące się jako lekka przystawka.
Składniki na kapelusiki z grzybów nadziewane farszem cebulowym
- 500 g pieczarek
- cebula,
- 10 czarnych oliwek,
- szczypior,
- pietruszka (opcjonalnie),
- koper (opcjonalnie),
- bułka tarta,
- jajko lub woda,
- tymianek, bazylia, oregano,
- sól, pieprz.
Pieczarki myjemy i obieramy. Odłamujemy ogonki i kroimy je na bardzo drobne części. Cebulę, szczypior oraz oliwki również kroimy na drobno, tak, by mogły się zmieścić jako farsz w środku grzybów. Ogonki oraz warzywa do farszu smażymy aż staną się miękkie i rumiane. Przyprawiamy.
Usmażony farsz nadziewamy w środek grzybów i uklepujemy. Pieczarki obtaczamy w jajku lub wodzie, a następne w bułce tartej. Grzybowe przystawki smażymy z dwóch stron. Podajemy przystrojone lub jako koreczki.
Comments
5 Responses to “Kapelusiki z grzybów nadziewane farszem cebulowym”