4806 Views |  Like

Kanapkowe ślimaczki – chleb ciabatta z naleśnikiem

Oryginalna przystawka, sposób na pyszne śniadanie, czy kolację. Kanapki z ciabattą przeplatane grubym naleśnikiem i serkiem homogenizowanym (w połączeniu z czosnkiem smakuje jak sos tzatziki) przy pierwszym kęsie są chrupiące, przy następnym – delikatne i „maślane„. Oryginalne kanapki warto podać zarówno podczas spotkania z bliskimi, jak i jako danie śniadaniowe. Do dania można wykorzystać zarówno podany przepis na naleśniki, jak i swój, sprawdzony.

Kanapkowe ślimaczki - chleb ciabatta z naleśnikiem

Kanapkowe ślimaczki – chleb ciabatta z naleśnikiem

Składniki na ok. 10 porcji kanapek ciabatta z naleśnikiem

  • 2 chleby ciabatta (ciabata),
  • pomidor,
  • liść sałaty lodowej,
  • parę łyżek naturalnego serka homogenizowanego ,
  • ząbek czosnku,
  • 50 g mąki,
  • jajko,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • zioła prowansalskie,
  • mielona cebula w przyprawie (opcjonalnie),
  • sól, pieprz.

Odcinamy jedną z piętek pieczywa i nożem lub łyżką wydrążamy środek pozostawiając przy skórkach ok. 1 cm miąższu.

Mąkę łączymy z jajkiem, mlekiem, oliwą z oliwek i solą. Wymieszane składniki wylewamy na patelnię i smażymy na gruby naleśnik. Usmażone danie przenosimy na talerz.

Przygotowujemy „sos” naleśnikowy. Serek homogenizowany mieszamy ze sprasowanym ząbkiem czosnku. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i suszoną cebulą. Naleśnik smarujemy serkiem. Na wierzch kładziemy liść sałaty i parę posolonych plasterków pomidora.

Naleśnik najlepiej chyba podzielić na ćwiartki, z której każda trawi do połówki bułki. Naleśniki zwijamy  i wkładamy do ciabatty. Na koniec kroimy chleb na cieńsze kromki (przed krojeniem warto schłodzić kanapki).