6532 Views |  Like

Kanapki z sałatą i rzodkiewką

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Możemy je zatem podać w ten sposób, aby dzień zaczynał się mile, zabawnie i smacznie:) Przedstawiamy sposoby na uśmiechające się – i nie tylko! – kanapki, czyli pomysł i przepis wegetariańskie śniadanie.

Kanapki z sałatą i rzodkiewką

Kanapki z sałatą i rzodkiewką

Składniki:

  • dwa liście sałaty lodowej,
  • pomidor,
  • główka rzodkiewki,
  • kilka ziarenek kukurydzy,
  • czerwona papryka,

  • orzechy włoskie,
  • szczypiorek,
  • masło lub margaryna,
  • dwie kromki chleba.

Chleb smarujemy margaryną. Liście sałaty płuczemy w ciepłej wodzie i odcinamy białą część. Sałatę lodową i plasterek pomidora kładziemy na chleb.

Kanapki dekorujemy połówkami plastra rzodkiewki. Układamy ją tak, aby stanowiła oczy twarzy postaci, którą będą przedstawiać kanapki. Jako element oczu wyróżniamy też pojedyncze ziarna kukurydzy z puszki.

Cienkie paski papryki kładziemy niżej, aby znaczyły usta postaci. Z orzechów włoskich lub szczypiorku budujemy włosy postaci.

Dekoracyjnie przyrządzone kanapki zachęcą niejedne dziecko do zjedzenia śniadania, a spieszących się rano do pracy potrzymają parę minut dłużej w domu:)