Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Możemy je zatem podać w ten sposób, aby dzień zaczynał się mile, zabawnie i smacznie:) Przedstawiamy sposoby na uśmiechające się – i nie tylko! – kanapki, czyli pomysł i przepis wegetariańskie śniadanie.
Składniki:
- dwa liście sałaty lodowej,
- pomidor,
- główka rzodkiewki,
- kilka ziarenek kukurydzy,
- czerwona papryka,
- orzechy włoskie,
- szczypiorek,
- masło lub margaryna,
- dwie kromki chleba.
Chleb smarujemy margaryną. Liście sałaty płuczemy w ciepłej wodzie i odcinamy białą część. Sałatę lodową i plasterek pomidora kładziemy na chleb.
Kanapki dekorujemy połówkami plastra rzodkiewki. Układamy ją tak, aby stanowiła oczy twarzy postaci, którą będą przedstawiać kanapki. Jako element oczu wyróżniamy też pojedyncze ziarna kukurydzy z puszki.
Cienkie paski papryki kładziemy niżej, aby znaczyły usta postaci. Z orzechów włoskich lub szczypiorku budujemy włosy postaci.
Dekoracyjnie przyrządzone kanapki zachęcą niejedne dziecko do zjedzenia śniadania, a spieszących się rano do pracy potrzymają parę minut dłużej w domu:)
Comments
1 Responses to “Kanapki z sałatą i rzodkiewką”