6055 Views |  Like

Jogurtowe ciasto jabłkowe z orzechami laskowymi

Przepis na ciasto jabłkowe.

Jogurtowe jabłkowe ciasto z orzechami laskowymi

Jogurtowe jabłkowe ciasto z orzechami laskowymi

Składniki na jogurtowe ciasto jabłkowe z orzechami (na niezbyt dużą keksówkę):

  • 3 jajka z chowu wolnowybiegowego,
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych,
  • ok. 150 g jasnej mąki orkiszowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • ok. 200 g brązowego, nierafinowanego cukru trzcinowego,
  • ok. 200 g gęstego naturalnego jogurtu,
  • 2 spore jabłka,
  • hojna garść orzechów laskowych (po wyłuskaniu).

Jajka ważymy w skorupkach – będziemy potrzebować tyle jogurtu i mąki (z orzechów i orkiszowej łącznie), ile ważą jajka – mnie wyszło ok. 190 g.

Mieszamy ze sobą mąkę, zmielone orzechy, cynamon i proszek do pieczenia. Jogurt miksujemy dokładnie z cukrem, ciągle ubijając dodajemy po jednym jajku i wlewając kolejne, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Cały czas miksując dodajemy stopniowo mąki wymieszane z resztą składników.

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, orzechy łupiemy, obieramy ze skórki, zostawiamy w całości. Owoce i orzechy mieszamy z ciastem, wstawiamy do lodówki na kilka godzin (tym sposobem orzechy i jabłka nie opadną podczas pieczenia na dno ciasta, więc nie należy pomijać tego etapu) – u mnie ciasto stało w lodówce ok. 2h.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ciasto przekładamy do formy natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45-60 minut aż do suchego patyczka. Wyjmujemy z formy, gdy nieco przestygnie. Polecam!