Przepis na ciasto jabłkowe.
Składniki na jogurtowe ciasto jabłkowe z orzechami (na niezbyt dużą keksówkę):
- 3 jajka z chowu wolnowybiegowego,
- 50 g zmielonych orzechów laskowych,
- ok. 150 g jasnej mąki orkiszowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- ok. 200 g brązowego, nierafinowanego cukru trzcinowego,
- ok. 200 g gęstego naturalnego jogurtu,
- 2 spore jabłka,
- hojna garść orzechów laskowych (po wyłuskaniu).
Jajka ważymy w skorupkach – będziemy potrzebować tyle jogurtu i mąki (z orzechów i orkiszowej łącznie), ile ważą jajka – mnie wyszło ok. 190 g.
Mieszamy ze sobą mąkę, zmielone orzechy, cynamon i proszek do pieczenia. Jogurt miksujemy dokładnie z cukrem, ciągle ubijając dodajemy po jednym jajku i wlewając kolejne, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Cały czas miksując dodajemy stopniowo mąki wymieszane z resztą składników.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, orzechy łupiemy, obieramy ze skórki, zostawiamy w całości. Owoce i orzechy mieszamy z ciastem, wstawiamy do lodówki na kilka godzin (tym sposobem orzechy i jabłka nie opadną podczas pieczenia na dno ciasta, więc nie należy pomijać tego etapu) – u mnie ciasto stało w lodówce ok. 2h.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ciasto przekładamy do formy natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45-60 minut aż do suchego patyczka. Wyjmujemy z formy, gdy nieco przestygnie. Polecam!
Comments
2 Responses to “Jogurtowe ciasto jabłkowe z orzechami laskowymi”