Czyli jabłka, cynamon i orzechy. Uwielbiam jesień.
Składniki na 12 muffinek z jabłkami:
- 2-3 słodkie, soczyste jabłka,
- 2 szklanki mąki (1 pszenna, 1 pełnoziarnista),
- 1/2 szklanki cukru pudru lub innej słodkości,
- 1 szklanka mleka roślinnego,
- 1 łyżka cynamonu,
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- migdały, a najlepiej orzechy włoskie.
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Mąki łączymy ze sobą, dodajemy pozostałe suche składniki i mieszamy. Do ciasta na babeczki dodajemy jabłka, szklankę mleka, ocet i ekstrakt z wanilii.
Ciasto umieszczamy w foremkach na muffiny, wierzch posypujemy orzechami i pieczemy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180ºC.
Comments
1 Responses to “Jesienne muffinki z jabłkami”