6449 Views |  Like

Jesienne muffinki z jabłkami

Jesienne muffinki z jabłkami

Jesienne muffinki z jabłkami

Czyli jabłka, cynamon i orzechy. Uwielbiam jesień.

Składniki na 12 muffinek z jabłkami:

  • 2-3 słodkie, soczyste jabłka,
  • 2 szklanki mąki (1 pszenna, 1 pełnoziarnista),
  • 1/2 szklanki cukru pudru lub innej słodkości,
  • 1 szklanka mleka roślinnego,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • migdały, a najlepiej orzechy włoskie.

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Mąki łączymy ze sobą, dodajemy pozostałe suche składniki i mieszamy. Do ciasta na babeczki dodajemy jabłka, szklankę mleka, ocet i ekstrakt z wanilii.
Ciasto umieszczamy w foremkach na muffiny, wierzch posypujemy orzechami i pieczemy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180ºC.