Za przepis na jagodzianki dziękuję Lisce. Ja jednak wprowadziłam do niego pewne małe modyfikacje;)
Zaczyn:
- 20 g drożdży (użyłam sypkich, następnym razem zrobię ze świeżymi),
- 0,5 szklanki* mleka,
- 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 0,25 łyżeczki cukru trzcinowego.
Składniki na ciasto:
- 120 g masła o temperaturze pokojowej,
- 0,75 szklanki cukru,
- 3 żółtka,
- 0,5 szklanki mleka,
- cukier wanilinowy z prawdziwą wanilią,
- 0,25 łyżeczki soli,
- skórka pomarańczowa, kandyzowana (2 łyżki),
- 3,5 szklanki mąki pełnoziarnistej.
Składniki na nadzienie jagodzianek:
- 300 g mrożonych jagód,
- 0,75 szklanki cukru trzcinowego (trzeba pamiętać, że jagody po upieczeniu są kwaśne, więc lepiej dać więcej cukru niż mniej),
- cukier wanilinowy,
- mąka ziemniaczana (tylko garstka, do oprószenia).
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Po 3 min. dodać mąkę i cukier i dokładnie wymieszać. Owinąć plastikową folią i zostawić na 30 minut.
1. W dużej misce ubić masło, dodać stopniowo cukier, następnie zaczyn. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać: żółtka, mleko, wanilię, skórkę, sól i mąkę. Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjąć, uformować kulę i owinąć w plastikową folię wysmarowaną masłem. Zostawić, żeby wyrosło, ok. 40-60 minut.
2. Następnie ciasto uwałkować w rulon i odciąć z niego krążki. Z każdego z nich zrobić placuszek, wypełnić jagodami wymieszanymi z cukrami i mąką ziemniaczaną. Uformować bułeczkę, posmarować jajkiem i posypać z wierzchu cukrem.
3. Piekarnik nagrzać do temp. 180° C. Wstawić jagodzianki i piec ok. 25 minut lub do czasu zarumienienia.
*używam szklanki o pojemności 200 ml
Autor przepisu: olciaky
Comments
9 Responses to “Jagodzianki”